Kerry (grofovija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Keri (razvrstavanje).
Okrug Keri
County Kerry / Contae Chiarraí

Grb okruga

Zastava okruga
 
Položaj okruga Keri na irskom ostrvu
 
Država  Irska
Pokrajina Manster
Sedište Trali
 
Površina 4.746 km²
Stanovništvo 145.048 (2011.)
Gustina naseljenosti 30,6/km²
 
Registarske tablice KY
Veb stranica www.kerrycoco.ie

Okrug Keri (engl. County Kerry, ir. Contae Chiarraí) je jedan od 32 istorijska okruga na ostrvu Irskoj, smešten u njegovom jugozapadnom delu, u pokrajini Manster.

Danas je okrug Keri jedan od 26 zvaničnih okruga Republike Irske, kao osnovnih upravnih jedinica u državi. Sedište okruga je grad Trali, a važan je i grad Kilarni.

Položaj i granice okruga[uredi | uredi kod]

Okrug Keri se nalazi u jugozapadnom delu irskog ostrva i Republike Irske i graniči se sa:

Prirodni uslovi[uredi | uredi kod]

Keri je po prostranstvu jedan od većih irskih okruga - zauzima 5. mesto među 32 okruga.

Reljef: Okrug Keri se sastoji dve sasvim različite celine. Severni i istočni delovi okruga su ravničarski do bregoviti, nadmorske visine do 200 m. Stoga je okrug poznat kao poljoprivredno područje. Južni i zapadni delovi do Atlantskog okeana su izrazito planinskih odlika (planine Mekgilkadi Riks), slabije naseljeni, ali izvanredno lepi i očuvani, pa su danas važno turističko odredište na ostrvu. Ovo je posebno važno u za poluostrvo Dingl.

Klima Klima u okrugu Keri je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Vode: Okrug Keri je bogat vodama. Okrug ima veoma dugu obalu ka Atlantiku na zapadu, jugozapadu i severozapadu. Na severozapadu okruga se nalazi ušće poznate irske reke Šenon, koja se potom razvija u veliki estuar. Od mesnih reka poznate su Fil i Lon. U okviru okruga postoji više jezera, od kojih su posebno poznata Kilarni jezera.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Grad Trali, sedište okruga

Po podacima sa Popisa 2011. godine na području okruga Keri živelo je oko 145 hiljada stanovnika, većinom etničkih Iraca. Ovo je gotovo dvostruko manje nego na Popisu 1841. godine, pre Irske gladi i velikog iseljavanja Iraca u Ameriku. Međutim, poslednje tri decenije broj stanovnika okruga raste po stopi od približno 0,5% godišnje.

Gustina naseljenosti - Okrug Keri ima gustinu naseljenosti od nešto preko 30 st./km², što je za dvostruko manje od državnog proseka (oko 60 st./km²). Istočna polovina okruga je bolje naseljena nego zapadna.

Jezik: Oko 15% okružnog stanovništva naseljava tzv. Područja irskog jezika (zapadni deo okruga), gde je jedino irski jezik u zvaničnoj upotrebi. U ostatku okruga se ravnopravno koriste engleski i irski jezik.

Povezano[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]