Golfska struja

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Golfska struja
NASA - termalni snimak Golfske struje
NASA - termalni snimak Golfske struje
Okean Atlantski
Širina 500.000 m
Dubina 800-1.200 m
Brzina 10 km/h
Temperatura 26,5 °C
Tip topla struja

Golfska struja je morska struja u sjevernom Atlantiku. Golfska struja je slična ogromnom grijaču, zbog koga veliki dijelovi zapadne Evrope, kao što su Engleska, Irska, Skandinavija imaju mnogo topliju klimu nego što bi se očekivalo zbog njihove sjeverne lokacije.

Golfska struja u sekundi prenosi 1,5 * 108 kubnih metara vode. To je 100 puta više nego sve svjetske rijeke zajedno. Ona transportuje preko 5 petavata snage, što je više snage nego što 1.000.000.000 prosječnih nuklearnih elektrana proizvode.

Golfska struja je dobila naziv od Bendžamina Frenklina, zato što prenosi toplotu iz Meksičkog zaliva ka Evropi. U 16. i 17. vijeku je bila nazivana i „Canal de Bahama“. Poznat je i naziv „struja Floride“.

Tok[uredi - уреди | uredi izvor]

Sjeverno od Bahama, golfska struja se stvara i teče kao 500 km široka struja uz istočnu obalu SAD. Kod Kapa Haterasa u Sjevernoj Karolini, golfska struja teče ka istoku

Nastajanje[uredi - уреди | uredi izvor]

Golfska struja nastaje u Meksičkom zalivu. Južna ekvatorska struja teče u meksički zaliv i nastavlja se ka sjeveroistoku kao golfska struja. Na to stvaranje nove struje masivno utiču faktori kao što je razlika u koncentraciji soli i temperature vode u morima Kariba i Atlantika kao i koriolna snaga zemaljske kugle.

Pasatski vjetrovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Sjeveroistočni pasatski vjetrovi, koji oko ekvatora svugdje nastaju u intertropskoj konvergentnoj zoni daju takođe ogroman pogon za tok golfske struje ka sjeveroistoku. Naravno da i sjeverno-američki kontinent usmjerava tok golfske struje ka sjeveroistoku.

Preusmjeravanje prema istoku[uredi - уреди | uredi izvor]

Labradorska struja koja se sa sjevera slijeva u golfsku struju masivno utiče na promjenu kursa golfske struje jače ka istoku i samim tim ka Evropi. Takođe, koriolne snage globusa utiču na kurs golfske struje ka istoku.

Posledice za Evropu[uredi - уреди | uredi izvor]

Zbog uticaja golfske struje na evropskom kontinentu, klima u evropi je mnogo blaža nego na primjer u regijama sjeverne Amerike koje se nalaze na istoj geografskoj širini. U Njujorku je, na primjer, poprilično hladno i zimi sa temperaturama ispod 0 stepeni. U Evropi je Rim ili južna Crna Gora na istim sjevernim koordinatama kao Njujork, što pokazuje koliko je u Evropi toplije nego u Americi. Zbog toga Evropa ima i mnogo više biljaka i zelenila nego u sjevernoj Americi gdje po nižim temperaturama rastu pojedini borovi i travke, tako da tamo vlada uglavnom Tundra.