Cork (grofovija)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Kork (okrug))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Okrug Kork
County Cork / Contae Chorcaí

Grb okruga

Zastava okruga
 
Položaj okruga Kork na irskom ostrvu
 
Država  Irska
Pokrajina Manster
Sedište Kork
 
Površina 7.499 km²
Stanovništvo 518.128
(399.216 bez g. Korka) (2011.)
Gustina naseljenosti 69,1/km²
 
Registarske tablice C
Veb stranica www.corkcoco.ie

Okrug Kork (engl. County Cork, ir. Contae Chorcaí) je jedan od 32 istorijska okruga na ostrvu Irskoj, smešten u njegovom jugozapadnom delu, u pokrajini Manster.

Danas je okrug Kork jedan od 26 zvaničnih okruga Republike Irske, kao osnovnih upravnih jedinica u državi. Sedište okruga je istoimeni grad Kork, koji je upravno izdvojen iz okruga, ali i dalje vrši uloga okružnog sedišta.

Položaj i granice okruga[uredi | uredi kod]

Okrug Kork se nalazi u jugozapadnom delu irskog ostrva i Republike Irske i graniči se sa:

Prirodni uslovi[uredi | uredi kod]

Kork je po prostranstvu najveći od svih irskih okruga - zauzima 1. mesto među 32 okruga.

Reljef: Najveću deo okruga Kork je zatalasano područje nadmorske visine 100-250 m. Planinska područja postoje na krajnjem zapadu (planine Sliv Miskiš i Beliora) i krajnjem severoistoku okruga (planina Šeji sa najvišim vrhom okruga, Nokboj - 706 m .n.v.). Na jugu, duž atlantske obale, postoji niz manjih ravnica, koje su često močvarne.

Klima Klima u okrugu Kork je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Vode: Okrug Kork je bogat vodama. Okrug ima dugu obalu ka Atlantiku na jugu i jugozapadu, a ona je posebno slikovita duž Korškog zaliva. Od okružnih reka poznate su: Li, Bendon i Blekvoter. U okrugu postoji i niz jezera, ali su sva ona mala i bez većeg značaja za državu.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Grad Kork, sedište okruga

Po podacima sa Popisa 2011. godine na području okruga Kork živelo je preko 500 hiljada stanovnika, većinom etničkih Iraca. Ovo je za 60% manje nego na Popisu 1841. godine, pre Irske gladi i velikog iseljavanja Iraca u Ameriku. Međutim, poslednje tri decenije broj stanovnika okruga raste po stopi od približno 1% godišnje.

Gustina naseljenosti - Okrug Kork ima gustinu naseljenosti od blizu 70 st./km², što je za nešto više od državnog proseka (oko 60 st./km²). Južni deo okruga je bolje naseljen nego severni.

Jezik: Sasvim mali deo okružnog stanovništva naseljava tzv. Područja irskog jezika (jugozapadni deo okruga), gde je jedino irski jezik u zvaničnoj upotrebi. U ostatku okruga se ravnopravno koriste engleski i irski jezik.

Povezano[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]