Carlow (grofovija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Okrug Karlou
County Carlow / Contae Cheatharlach

Grb okruga

Zastava okruga
 
Položaj okruga Karlou na irskom ostrvu
 
Država  Irska
Pokrajina Lenster
Sedište Karlou
 
Površina 896 km²
Stanovništvo 54.532 (2011.)
Gustina naseljenosti 60,8/km²
 
Registarske tablice CW
Veb stranica www.carlowcoco.ie

Okrug Karlou (engl. County Carlow, ir. Contae Cheatharlach) je jedan od 32 istorijska okruga na ostrvu Irskoj, smešten u njegovom jugoistočnom delu, u pokrajini Lenster.

Danas je okrug Karlou jedan od 26 zvaničnih okruga Republike Irske, kao osnovnih upravnih jedinica u državi. Sedište okruga je istoimeni grad Karlou.

Položaj i granice okruga[uredi | uredi kod]

Okrug Karlou se nalazi u jugoistočnom delu irskog ostrva i Republike Irske i graniči se sa:

Prirodni uslovi[uredi | uredi kod]

Karlou je po prostranstvu jedan od najmanjih irskih okruga - zauzima 31. mesto među 32 okruga.

Reljef: Veći deo okruga Karlou je ravničarsko-brežuljkasti, 50-200 metara nadmorske visine, posebno u sredini i na severu. Na jugu je okrug planinski. Tu se nalazi planina je Lenster, visine do 796 metara. Druga bitna planina je Blek Rok.

Klima Klima u okrugu Karlou je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Vode: Najvažnije reke u okrugu Karlou su Slejni i Berou. Reka Slejni pritiče istočnim delom okruga, a reka Berou zapadnim. U okrugu nema jezera, što retkost za Irsku.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Grad Karlou, sedište okruga

Po podacima sa Popisa 2011. godine na području okruga Karlou živelo je preko 145 hiljada stanovnika, većinom etničkih Iraca. Ovo je za 80% manje nego na Popisu 1841. godine, pre Irske gladi i velikog iseljavanja Iraca u Ameriku. Međutim, poslednje tri decenije broj stanovnika okruga raste po stopi od preko 1% godišnje.

Gustina naseljenosti - Okrug Karlou ima gustinu naseljenosti od oko 60 st./km², što je istovetno kao državni prosek (oko 60 st./km²). Ceo okrug je približno jednako naseljen.

Jezik: U celom okrugu se ravnopravno koriste engleski i irski jezik.

Povezano[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]