Limerick (grofovija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Okrug Limerik
County Limerick / Contae Luimnigh

Grb okruga

Zastava okruga
 
Položaj okruga Limerik na irskom ostrvu
 
Država  Irska
Pokrajina Manster
Sedište Limerik
 
Površina 2.755 km²
Stanovništvo 191.306
(134.527 bez g. Limerika) (2011.)
Gustina naseljenosti 69,4/km²
 
Registarske tablice L, LK
Veb stranica www.limerick.ie

Okrug Limerik (engl. County Limerick, ir. Contae Luimnigh) je jedan od 32 istorijska okruga na ostrvu Irskoj, smešten u njegovom zapadnom delu, u pokrajini Manster.

Danas je okrug Limerik jedan od 26 zvaničnih okruga Republike Irske, kao osnovnih upravnih jedinica u državi. Sedište okruga je istoimeni grad Limerik, koji je upravno izdvojen iz okruga, ali i dalje vrši uloga okružnog sedišta.

Položaj i granice okruga[uredi | uredi kod]

Okrug Limerik se nalazi u zapadnom delu irskog ostrva i Republike Irske i graniči se sa:

Prirodni uslovi[uredi | uredi kod]

Limerik je po prostranstvu jedan od većih irskih okruga - zauzima 10. mesto među 32 okruga.

Reljef: Okrug Limerik se sastoji dve sasvim različite celine. Severni deo okruga je ravničarski, nadmorske visine 50-100 m. Stoga je okrug poznat kao poljoprivredno područje. Južni deo okruga je više brdsko-planinski (planine Sliv Felims, Galtis, Balihura, Mula), a tu se i nalazi najviši vrh okruga, Galtimor, visok 919 m.

Klima Klima u okrugu Limerik je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Vode: Okrug Limerik je bogat vodama. Okrug ima dugu obalu ka Atlantiku na severozapadu. Na severu okruga se nalazi ušće poznate irske reke Šenon, koja se potom razvija u veliki estuar. U Šenon se n području okruga uliva više manjih reka: Mulkear, Luba, Mejdž, Dil i Fijal. U okrugu nema značajnijih jezera, što retkost z ostrvo.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Grad Limerik, sedište okruga

Po podacima sa Popisa 2011. godine na području okruga Limerik živelo je preko 190 hiljada stanovnika, većinom etničkih Iraca. Ovo je za 70% manje nego na Popisu 1841. godine, pre Irske gladi i velikog iseljavanja Iraca u Ameriku. Međutim, poslednje tri decenije broj stanovnika okruga raste po stopi od približno 1% godišnje.

Gustina naseljenosti - Okrug Limerik ima gustinu naseljenosti od blizu 70 st./km², što je za nešto više od državnog proseka (oko 60 st./km²). Severni deo okruga je bolje naseljen nego južni.

Jezik: U celom okrugu se ravnopravno koriste engleski i irski jezik.

Povezano[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]