Limerick (grofovija)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Okrug Limerik
County Limerick / Contae Luimnigh
Coats of arms of None.svg
Grb okruga
FermanaghLimerick col.png
Zastava okruga
 
Položaj okruga Limerik na irskom ostrvu
 
Država Republika Irska Republika Irska
Pokrajina Manster
Sedište Limerik
 
Površina 2.755 km²
Stanovništvo 191.306
(134.527 bez g. Limerika) (2011.)
Gustina naseljenosti 69,4/km²
 
Registarske tablice L, LK
Veb stranica www.limerick.ie

Okrug Limerik (engl. County Limerick, ir. Contae Luimnigh) je jedan od 32 istorijska okruga na ostrvu Irskoj, smešten u njegovom zapadnom delu, u pokrajini Manster.

Danas je okrug Limerik jedan od 26 zvaničnih okruga Republike Irske, kao osnovnih upravnih jedinica u državi. Sedište okruga je istoimeni grad Limerik, koji je upravno izdvojen iz okruga, ali i dalje vrši uloga okružnog sedišta.

Položaj i granice okruga[uredi - уреди | uredi izvor]

Okrug Limerik se nalazi u zapadnom delu irskog ostrva i Republike Irske i graniči se sa:

Prirodni uslovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Limerik je po prostranstvu jedan od većih irskih okruga - zauzima 10. mesto među 32 okruga.

Reljef: Okrug Limerik se sastoji dve sasvim različite celine. Severni deo okruga je ravničarski, nadmorske visine 50-100 m. Stoga je okrug poznat kao poljoprivredno područje. Južni deo okruga je više brdsko-planinski (planine Sliv Felims, Galtis, Balihura, Mula), a tu se i nalazi najviši vrh okruga, Galtimor, visok 919 m.

Klima Klima u okrugu Limerik je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Vode: Okrug Limerik je bogat vodama. Okrug ima dugu obalu ka Atlantiku na severozapadu. Na severu okruga se nalazi ušće poznate irske reke Šenon, koja se potom razvija u veliki estuar. U Šenon se n području okruga uliva više manjih reka: Mulkear, Luba, Mejdž, Dil i Fijal. U okrugu nema značajnijih jezera, što retkost z ostrvo.

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Grad Limerik, sedište okruga

Po podacima sa Popisa 2011. godine na području okruga Limerik živelo je preko 190 hiljada stanovnika, većinom etničkih Iraca. Ovo je za 70% manje nego na Popisu 1841. godine, pre Irske gladi i velikog iseljavanja Iraca u Ameriku. Međutim, poslednje tri decenije broj stanovnika okruga raste po stopi od približno 1% godišnje.

Gustina naseljenosti - Okrug Limerik ima gustinu naseljenosti od blizu 70 st./km², što je za nešto više od državnog proseka (oko 60 st./km²). Severni deo okruga je bolje naseljen nego južni.

Jezik: U celom okrugu se ravnopravno koriste engleski i irski jezik.

Povezano[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]