Roscommon (grofovija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Okrug Roskomon
County Roscommon / Contae Ros Comáin

Grb okruga

Zastava okruga
 
Položaj okruga Roskomon na irskom ostrvu
 
Država  Irska
Pokrajina Konot
Sedište Roskomon
 
Površina 2.547 km²
Stanovništvo 63.896 (2011.)
Gustina naseljenosti 25,1/km²
 
Registarske tablice RN
Veb stranica www.roscommoncoco.ie

Okrug Roskomon (engl. County Roscommon, ir. Contae Ros Comáin) je jedan od 32 istorijska okruga na ostrvu Irskoj, smešten u njegovom središnjem delu, u pokrajini Konot.

Danas je okrug Roskomon jedan od 26 zvaničnih okruga Republike Irske, kao osnovnih upravnih jedinica u državi. Sedište okruga je istoimeni grad Roskomon.

Položaj i granice okruga

[uredi | uredi kod]

Okrug Roskomon se nalazi u središnjem delu irskog ostrva i Republike Irske i graniči se sa:

Prirodni uslovi

[uredi | uredi kod]

Roskomon je po prostranstvu jedan od osrednjih irskih okruga - zauzima 11. mesto među 32 okruga.

Reljef: Veći deo okruga Roskomon je ravničarski, nadmorske visine 50-100 m. Stoga je okrug poznat kao poljoprivredno područje.

Klima Klima u okrugu Roskomon je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Vode: Okrug Roskomon je bogat vodama. Postoji više manjih reka, od kojih je najpoznatija reka Šenon, koja čini istočnu granicu okruga. U okrugu postoji i niz jezera, od kojih su najveća i poznatija jezera Ri, Kij i Kilgles.

Stanovništvo

[uredi | uredi kod]
Grad Roskomon, sedište okruga

Po podacima sa Popisa 2011. godine na području okruga Roskomon živelo je oko 65 hiljada stanovnika, većinom etničkih Iraca. Ovo je gotovo 4 puta manje nego na Popisu 1841. godine, pre Irske gladi i velikog iseljavanja Iraca u Ameriku. Međutim, poslednje tri decenije broj stanovnika okruga raste po stopi od približno 1% godišnje.

Gustina naseljenosti - Okrug Roskomon ima gustinu naseljenosti od oko 25 st./km², što je blizu 2,5 puta manje od državnog proseka (oko 60 st./km²). Središnji i južni delovi okruga je bolje naseljeni nego sever.

Jezik: U celom okrugu se ravnopravno koriste engleski i irski jezik.

Povezano

[uredi | uredi kod]

Spoljne veze

[uredi | uredi kod]