Tallaght

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Talat
engl. Tallaght, ir. Tamhlacht

Središte Talata sa savremenom izgradnjom
Središte Talata sa savremenom izgradnjom

Osnovni podaci
Država  Irska
Pokrajina Lenster
Okrug Južni Dablin
Stanovništvo
Stanovništvo 71.467
Položaj
Koordinate 53°17′19″N 6°21′26″W / 53.2886°N 6.3572°W / 53.2886; -6.3572
Nadmorska visina 90 m
Talat na karti Irske
Talat
Talat
Talat na karti Irske
Ostali podaci
Pozivni broj +353 1
Registarska oznaka D
Veb-strana tallaghtcity.ie


Koordinate: 53° 17′ 19" SGŠ, -6° -21′ -26" IGD

Talat (engl. Tallaght, ir. Tamhlacht) je grad u Republici Irskoj, u istočnom delu države. Grad je u sastavu okruga okruga Južni Dablin, koji čine mahom zapadna i jugozapadna predgrađa Dablina, i predstavlja značajno naselje u okrugu i veliko predgrađe Dablina.

Prirodni uslovi[uredi | uredi kod]

Grad Talat se nalazi u istočnom delu irskog ostrva i Republike Irske i pripada pokrajini Lenster. Grad je udaljen 10 kilometara jugozapadno od središta Dablina.

Talat je smešten u podgorini ispod Viklou planina. Nadmorska visina središnjeg dela grada je oko 90 metara. Kroz Talat protiče nekoliko potoka.

Klima: Klima u Talatu je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Istorija[uredi | uredi kod]

Područje Talata bilo je naseljeno već u vreme praistorije. Dato područje je osvojeno od strane engleskih Normana u krajem 12. veka.

Talat je od 1921. godine u sastavu Slobodne Države Irske. Značajan rast naselja započeo je tek poslednjih decenija, kada je Talat postao predgrađe Dablina.

Razvoj većeg naselja započet je tek u drugoj polovini 20. veka (dotad je naselje bilo sa oko 1.000 stanovnika), kada je na datom mestu započeta masovna izgradnja stambenih jedinica.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Prema poslednjim procenama iz 2011. godine. Talat je imao preko 70 hiljada stanovnika u gradu i oko 150 hiljada u široj gradskoj zoni. Poslednjih godina broj stanovnika u gradu se brzo povećava.

Privreda[uredi | uredi kod]

Privreda Talata je do do 70-ih godina 20. veka bila vezana mahom za poljoprivredu. Poslednjih decenija ovde je izgrađeno više industrijskih pogona, a razvoju pogoduje i blizina Dablinskog aerodroma, koji se nalazi između Svordsa i Dablina.

Zbirka slika[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]