Tallaght

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Talat
engl. Tallaght, ir: Tamhlacht

Središte Talata sa savremenom izgradnjom
Središte Talata sa savremenom izgradnjom

Osnovni podaci
Država Republika Irska Republika Irska
Pokrajina Lenster
Okrug Južni Dablin
Stanovništvo
Stanovništvo 71.467
Položaj
Koordinate 53°17′19″N 6°21′26″W / 53.2886°N 6.3572°W / 53.2886; -6.3572
Nadmorska visina 90 m
Talat na karti Ireland
Talat
Talat
Talat (Ireland)
Ostali podaci
Pozivni broj +353 1
Registarska oznaka D
Veb-strana tallaghtcity.ie


Koordinate: 53° 17′ 19" SGŠ, -6° -21′ -26" IGD

Talat (engl. Tallaght, ir: Tamhlacht) je grad u Republici Irskoj, u istočnom delu države. Grad je u sastavu okruga okruga Južni Dablin, koji čine mahom zapadna i jugozapadna predgrađa Dablina, i predstavlja značajno naselje u okrugu i veliko predgrađe Dablina.

Prirodni uslovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Grad Talat se nalazi u istočnom delu irskog ostrva i Republike Irske i pripada pokrajini Lenster. Grad je udaljen 10 kilometara jugozapadno od središta Dablina.

Talat je smešten u podgorini ispod Viklou planina. Nadmorska visina središnjeg dela grada je oko 90 metara. Kroz Talat protiče nekoliko potoka.

Klima: Klima u Talatu je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Područje Talata bilo je naseljeno već u vreme praistorije. Dato područje je osvojeno od strane engleskih Normana u krajem 12. veka.

Talat je od 1921. godine u sastavu Slobodne Države Irske. Značajan rast naselja započeo je tek poslednjih decenija, kada je Talat postao predgrađe Dablina.

Razvoj većeg naselja započet je tek u drugoj polovini 20. veka (dotad je naselje bilo sa oko 1.000 stanovnika), kada je na datom mestu započeta masovna izgradnja stambenih jedinica.

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Prema poslednjim procenama iz 2011. godine. Talat je imao preko 70 hiljada stanovnika u gradu i oko 150 hiljada u široj gradskoj zoni. Poslednjih godina broj stanovnika u gradu se brzo povećava.

Privreda[uredi - уреди | uredi izvor]

Privreda Talata je do do 70-ih godina 20. veka bila vezana mahom za poljoprivredu. Poslednjih decenija ovde je izgrađeno više industrijskih pogona, a razvoju pogoduje i blizina Dablinskog aerodroma, koji se nalazi između Svordsa i Dablina.

Zbirka slika[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]