Cavallino-Treporti

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Cavallino-Treporti
Cavallino-Treporti
Država  Italija
Stanovništvo 12. 897
Površina 44 km²
Cavallino-Treporti is located in Venecijanska laguna
Cavallino-Treporti
Cavallino-Treporti
Cavallino-Treporti na karti Venecijanske lagune

Cavallino-Treporti je grad i općina od 12. 897 stanovnika[1] u Venetu - Sjeverna Italija.

Geografske karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

Cavallino-Treporti leži na poluotoku (pješčanoj sprudi Cavallino) koja zatvara Venecijansku lagunu sa sjevera od Jadrana. Rijeka Sile koja tu ima ušće, tvori sjeveroistočnu granicu sa susjednom općinom Jesolo.

Općina Cavallino-Treporti ima nekoliko kvartova; Cavallino, Lio Grando, Lio Piccolo, Ca' Ballarin, Ca' di Valle, Ca' Pasquali, Ca' Savio, Treporti, Ca' Vio, Mesole, Saccagnana i Punta Sabbioni.

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime za poluotok Cavallino (konj) govori jasno da je nekoć ovaj kraj korišten za uzgoj konja iz obližnje Venecije.

Područje je cvjetalo za vrijeme rimske vladavine, dokaz za to su pronađeni podni mozaici iz vile pronađene na lokalitetu Lio Piccolo. Kraj je prosperirao i za ranog srednjeg vijeka, kad su u sjevernom dijelu lagune prosperirali gradovi Torcello, Ammiana i Costanziaca. Nakon uspona Venecije, kraj je pao u njenu sjenu, a vremenom je postao i malaričan i slabo naseljen u kasnijim stoljećima. Oporavku kraja doprinjelo je prokopavanje kanala, i isušivanje močvarnog zemljišta.

Nakon pada Mletačke republike i osnivanje općina, Cavallino Treporti potpao je pod Burano, i slijedio je njegovu sudbinu, te pripojen Veneciji 1923., kad je ukinuta općina Burano.

Nova Općina Cavallino Treporti, osnovana je 29. marta 1999 nakon provedenog referenduma.

Privreda[uredi - уреди | uredi izvor]

Privreda grada temelji se uglavnom na ljetnom turizmu. Po broju noćenja (gotovo 6 milijuna godišnje), Cavallino-Treporti je druga po veličini turističko-balnearna destinacija u Italiji[2]. Obala Cavallina je duga pješčana plaža, uz nju leži 30 kampova, vrlo visoke kvalitete u koje rado dolaze turisti iz sjeverne Evrope; Njemačka, Austrija i posebno Danske. Cavallino-Treporti ima relativno malo hotela, a i to što ima su mali. U posljednjih nekoliko godina, izgrađeno je dosta vikendica i apartmana za iznajmljivanje.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Fonte: ISTAT - Bilancio demografico al 31/05/2008 [1].
  2. Fonte: Sito ufficiale del Comune [2].

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]