Coordinates: 45°27′N 12°27′E / 45.45°N 12.45°E / 45.45; 12.45

Cavallino-Treporti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Cavallino-Treporti
Cavallino-Treporti na mapi Veneta
Cavallino-Treporti
Cavallino-Treporti
Koordinate: 45°27′N 12°27′E / 45.45°N 12.45°E / 45.45; 12.45
Država Italija
Regija Veneto
Površina
 • Ukupno44 km²
Stanovništvo
12.897
 • Gustina293/km²

Cavallino-Treporti je venecijanska općina od 12.897 stanovnika.[1]

Geografija[uredi | uredi kod]

Cavallino-Treporti leži na poluotoku tj. pješčanoj sprudi Cavallino koji zatvara Venecijansku lagunu od Jadrana. Rijeka Sile, koja tu ima ušće, tvori sjeveroistočnu granicu sa susjednom općinom Jesolo. Općina Cavallino-Treporti ima nekoliko kvartova: Cavallino, Lio Grando, Lio Piccolo, Ca' Ballarin, Ca' di Valle, Ca' Pasquali, Ca' Savio, Treporti, Ca' Vio, Mesole, Saccagnana i Punta Sabbioni.

Historija[uredi | uredi kod]

Ime za poluotok Cavallino (konj) govori jasno da je nekoć ovaj kraj korišten za uzgoj konja iz obližnje Venecije. Područje je cvjetalo za vrijeme rimske vladavine, a dokaz za to su pronađeni podni mozaici iz vile pronađene na lokalitetu Lio Piccolo. Kraj je prosperirao i za ranog srednjeg vijeka kada su u sjevernom dijelu lagune također prosperirali gradovi Torcello, Ammiana i Costanziaca. Nakon uspona Venecije, kraj je pao u njenu sjenu, a vremenom je postao i malaričan odnosno slabo naseljen u kasnijim vjekovima. Oporavku kraja doprinjelo je prokopavanje kanala i isušivanje močvarnog zemljišta. Nakon pada Mletačke Republike i osnivanja općina, Cavallino Treporti potpao je pod Burano i slijedio je njegovu sudbinu, dok je kasnije pripojen Veneciji (1923), ukinućem općine Burano. Nova općina Cavallino Treporti osnovana je 29. marta 1999 nakon provedenog referenduma.

Privreda[uredi | uredi kod]

Privreda grada temelji se uglavnom na ljetnom turizmu. Po broju noćenja (gotovo 6 milijuna godišnje), Cavallino-Treporti je druga po veličini turističko-balnearna destinacija u Italiji.[2] Obala Cavallina je duga pješčana plaža, uz nju leži 30 kampova vrlo visoke kvalitete u koje rado dolaze turisti iz sjeverne Evrope (Njemačka, Austrija i posebno Danska). Cavallino-Treporti ima relativno mali broj hotela i to uglavnom omanjih kapaciteta. Početkom 21. vijeka izgrađeno je dosta vikendica i apartmana za iznajmljivanje.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]