Quarto d'Altino

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Quarto d'Altino
Quarto d'Altino
Država  Italija
Stanovništvo 28.622 (2010.)
Quarto d'Altino na karti Venecijanske lagune
Quarto d'Altino
Quarto d'Altino
Quarto d'Altino na karti Venecijanske lagune

Quarto d'Altino je grad u Venetu u Sjevernoj Italiji od 8.082 stanovnika[1]

Historija[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Altinum

Historija naselja neraskidivo je povezana s antičkim gradom jadranskih veneta Altinumom, koji je za rimljana postao municipij.

Altinum je bio važna trgovačka luka u Venecijanskoj laguni, ali je nakon što ga je prvi put razorio Atila 452, potpuno napušten u slijedećim stoljećima. Njegovi stanovnici potražili su sigurniji dom na otocima lagune u Veneciji, Torcellu, Muranu, Buranu. Ruševine antičkog Altina postale su kamenolom iz kojeg se izvlačio materijal za gradnju novih objekata.

Nakon toga se vjerojatno u vrijeme langobarda razvilo u zapadnom dijelu teritorije grada malo selo oko kapele posvećene sv Mihaelu Arkanđelu, nazvano: "del Quarto", to je bilo zato jer je to naselje bilo udaljeno četiri rimske milje od rimskog Altinuma. Quarto je od 1177 bilo u biskupiji Torcello.[2]

Od 15. stoljeća kad je Mletačka republika otpočela s velikim meliracionim radovima na isušivanju močvara na terenu Quarta d'Altina - otpočeo je i rast naselja. Od napoleonske vlasti San Michele del Quarto je općina. Pravi rast naselje je doživjelo tek početkom 20. st. kad je tu sagrađena željeznička pruga Trst - Venecija i most preko rijeke Sile.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Dato Istat al 31/05/2010.
  2. Daniele Scomparin: La pieve di Casale sul Sile. Il territorio, le cappelle e i comuni minori, Piazza Editore - Silea, 1994. str. 44

Vajske poveznice[uredi | uredi kod]