Burano

Izvor: Wikipedia
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Burano
Burano
Država  Italija
Stanovništvo 4000
Površina 0.21 km²
Burano na karti Venecijanske lagune
Burano
Burano
Burano na karti Venecijanske lagune

Burano je otok u Venecijanske lagune, koji poput Venecije ima kanale, koji dijele otok na manje dijelove, dakle to nije jedan otok već arhipelag. Burano se nalazi pored otoka Torcella u sjevernom dijelu lagune. Burano je danas najpoznatiji po čipkarstvu i svojim šareno obojanim kućama.

Burano je udaljen 7 kilometera od Venecije, to je 40 minutna vožnja venecijanskim tramvajem vaporettom. Burano je povezan sa susjednim otokom Mazzorbo mostom, ima oko 4 000 stanovnika.

Historija[uredi | uredi kôd]

Šareno obojene kuće iz Burana

Otok je vjerojatno bio naseljen još od rimskih vremena, u 6. stoljeću okupirali su ga stanovnici izbjegli iz obližnjeg rimskog grada Altina.

Postoje dvije priče o tome kako je naselje dobilo ime; po jednoj od njih naselje je osnovao neki Burrian sa svojom obitelji, a po drugoj su prvi doseljenici u Burano došli sa malih otoka Buranello, koji su također u laguni, ali pet milja južnije.

Iako se otok ubrzo razvio u uspješno naselje, njime se upravljalo iz obližnjeg Torcella, a nije dobio nikakve privilegije. kao obližnji Murano. Važnost otoka i naselja narasla je tek u 16. stoljeću, kada su žene iz Burana počele vesti čipku. To je uskoro postao izvozni venecijanski artikl, i prodavao se širom Evrope. No već u 18. stoljeću počelo je slabiti zanimanje za tu robu, čipkarstvo u Buranu je obnovljeno tek 1872, kada je otvorena škola čipkarstva.

Znamenitosti Burana[uredi | uredi kôd]

Burano je danas poznat po svojim živo obojanim kućama u kojima stanuju, ili ljetuju brojni umjetnici. Burano je poznat i po svojoj crkvi San Martino, sa zvonikom i propovjedaonicom Svete Barbare, te Muzejem i školom čipkarstva.

Vanjske veze[uredi | uredi kôd]