Ammiana

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ammiana
Država  Italija
Stanovništvo 0
Ammiana is located in Venecijanska laguna
Ammiana
Ammiana
Ammiana na karti Venecijanske lagune

Ammiana je potonuli grad u Venecijanskoj laguni koji je nekad bio važno središte. Ammiana je ležala na sjevero istoku lagune između današnjih otoka Santa Cristina i La Salina.

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Prvi pisani zapis o Ammiani nalazi se u dokumentu Pactum Lotharii iz 840[1], u kojem car Lotar I., car Svetog Rimskog Carstva dodjeljuje neka prava naseljima; Torceli (Torcello), Amianae i Buriani (Burano). Ista tri imena pojavljuju se u istom redoslijedu, u dokumentu iz 967 u kojem Oton I. car Svetog Rimskog Carstva potvrđuje prethodna prava.

Vjerojatno je Ammiana nastala mnogo ranije, nakon Atiline provale u Italiju i propasti Altinuma od 5. vijeka nadalje.

U Cronicon Gradense napisanoj sredinom "11. vijeka, navodi se Ammianina historija s naglaskom na osnivanje crkava i samostana. Prva crkva u Ammiani bila je posvećena Sv. Lovri, a izgradile su je porodice Frauduni i Willareni. [1]Te porodice su se preselile na otok i izgradili most, dvorac i ostale vjerske objekte, nakon što su dobile odobrenje za korištenje zemljišta i izgradnju vjetrenjača, ribnjaka i vinograda.

Ammiana se na svom vrhuncu prostirala na tri otoka; Ammiana, Ammianella i Castrazio ili Caltrazio. Grad je imao nekoliko crkava i samostana. Od kojih su samostani San Felice i Fortunato i San Lorenzo bili najbogatiji i najznačajnija vjerska središta.

Već u 12. vijeku taj dio Venecijanske lagune postao je nepodnošljiv za život zbog promjena uvjeta, između 14. i 15. vijeka Ammianu su napustili posljednji stanovnici.

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]