Ammiana

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ammiana
Država  Italija
Stanovništvo 0
Ammiana na karti Venecijanske lagune
Ammiana
Ammiana
Ammiana na karti Venecijanske lagune

Ammiana je potonuli grad u Venecijanskoj laguni koji je nekad bio važno središte. Ammiana je ležala na sjeveroistoku lagune, između današnjih otoka Santa Cristina i La Salina.

Historija[uredi - уреди | uredi kôd]

Prvi pisani zapis o Ammiani nalazi se u dokumentu Pactum Lotharii iz 840.[1] u kojem car Lotar I., car Svetog Rimskog Carstva dodjeljuje neka prava naseljima Torceli (Torcello), Amianae i Buriani (Burano). Navedena tri imena pojavljuju se u istom redoslijedu u dokumentu iz 967. u kojem Oton I. car Svetog Rimskog Carstva potvrđuje prethodna prava.

Ammiana je vjerojatno nastala mnogo ranije, nakon Atiline provale u Italiju i propasti Altinuma od 5. vijeka nadalje. U Cronicon Gradense napisanoj sredinom 11. vijeka navodi se Ammianina historija s naglaskom na osnivanje crkava i samostana. Prva crkva u Ammiani bila je posvećena sv. Lovri, a izgradile su je porodice Frauduni i Willareni.[1] Ove porodice su se preselile na otok i izgradili most, dvorac i ostale vjerske objekte, nakon što su dobile odobrenje za korištenje zemljišta i izgradnju vjetrenjača, ribnjaka i vinograda.

Ammiana se na svom vrhuncu prostirala na tri otoka; Ammiana, Ammianella i Castrazio (ili Caltrazio). Grad je imao nekoliko crkava i samostana, među kojima su samostani San Felice i Fortunato i San Lorenzo bili najbogatiji i najznačajnija vjerska središta. Već u 12. vijeku taj dio Venecijanske lagune postao je nepodnošljiv za život zbog promjena uvjeta, stoga su između 14. i 15. vijeka Ammianu napustili posljednji stanovnici.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 [mrtav link] Davide Busato, Mario Rosso, Paola Sfameni: Le conseguenze delle variazioni geografiche avvenute tra il XIII ed il XV secolo su talune comunità monastiche ubicate in alcune isole della laguna nord di Venezia (pristupljeno 22. 2. 2011.) Page white acrobat.png (PDF)

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]