La Certosa

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
La Certosa
Država  Italija
Stanovništvo 0
Površina 0,242 km²
La Certosa is located in Venecijanska laguna
La Certosa
La Certosa
La Certosa na karti Venecijanske lagune

La Certosa je otok od 0,242 km², na sjeveroistoku Venecijanske lagune udaljen svega 250 metara od Venecije i oko 500 metara od Lida. Od susjednog otoka Vignole dijeli ga uski kanal od svega dvadeset metara. Otok je pregrađen zidom koji ga dijeli na južni i sjeverni dio.

Do 1997 godine otokom se koristila kao vojnim poligonom puk talijanskih marinaca - Lagunari Serenissima.

Karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

La Certosa je rijetki otok u blizini visourbanizirane Venecije koji je ostao zelen, zbog toga je danas izuzetno značajan za ekološku ravnotežu u laguni. Otok je obrastao bjelogoričnim šumarcima, bijele topole, crne topole i jasena, ostatak otoka pokriven je travom i niskim grmljem (bagremom, kupinom i sličnim biljem).

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

La Certosa (talijanski: = samostan) je od davnina sjedište samostana, prvo je bio augustinski samostan od 1199 godine, potom su Kartuzijanci iz Firence, 1424 godine izgradili samostan sa crkvom. Na početku stoljeća, Napoleonovim ukazom - otok i samostan oduzeti su fratrima, i predati su vojci na korištenje.

Jedini objekt iz 16. stoljeća od kojeg su ostali samo tragovi je ruševni dvorac koji se nalazi na južnoj strani otoka, prema otoku Sant’Elena. Nakon što je 1958 godine prestala raditi tvornica pirotehničkih sredstava, te nakon što su 1968 godine i posljednje vojne jedinice napustile otok , svi objekti na otoku počeli su naglo i nezaustavljivo propadati.

Tek od 1997 godine, počelo se ozbiljnije raditi na planu ekonomske revitalizacije i sanacije stanja okoliša i objekata na otoku, pod okriljem gradske uprave Venecije uz financijsku pomoć evropskih fondova.

Od 1985 godine do danas, djeluje i Odbor Certosa e Sant'Andrea - koje vode venecijanski ekolozi Cesare Scarpa i Flavio Cogo, cilj ove udruge je mobiliziranje građana za zaštitu otoka od propadanja kao i obnova tih otoka kao budućih gradskih parkova Venecije. Oni organiziraju već 15 godina, Dan Certose koji okupi tisuće tisuće građana. Od decembra2000, Odbor Certosa e Sant'Andrea u suradnji sa lokalnim zatvorom "Onlus" uspostavio je stalnu nadzornu službu na otoku u cilju zaštite okoliša. Od 2003 godine na otoku radi Ekološka škola.

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Park Venecijanske lagune
Fotografije s otoka