Kamp

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kamp
Campo
Izgled tipičnog autokampa
Izgled tipičnog autokampa

Kamp (engleski: campsite, njemački: campingplatz, od latinskog campus = polje, ravnica[1]) je prostor namjenjen za kampiranje, u kom posjetioci mogu postaviti svoje šatore, automobile, kamp prikolice ili mobilnekuće. [1]

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Glavni članak: kampiranje

Historija modernih kampova usko je vezana uz kampiranje i masovnu automobilizaciju nakon Drugog svjetskog rata.

Prve kampove osnivala su turistička društva, po imenu Sara, naselja i gradova i nacionalni parkovi i rezervati prirode. Oni su nudili svojim prvim gostima, smještaj gotovo zabadava. Istorija govori i da su ti prvi kampovi nudili nesto sto I nije bas bog zna šta, - prostor za postavu šatora, sanitarni čvor, koji je često puta bio - čista improvizacija septička jama i voda (u ograničenim količinama). Električna struja, nije bila uvjet, i mnogi je kampovi uopće nisu imali. Kako je rastao standard i opća urbanizacija od 1960-ih naovamo rastao je i standard koji su kampovi počeli nuditi svojim gostima, ali i cijene kampiranja. Vremenom su oni postali unosan posao, pa su ih osnivali i gradili raznorazni investitori, ipak najčešće hotelsko-turistička naselja i ugostitelji. Kako je rastao standard koji su oni nudili svojim posjetiteljima, rasla je i njihova gradacija - ona danas najčešće ima pet stupnjeva (slično kao i kod hotela) koja ovisi o njihovoj opremljenosti.

Oni najluksuzniji kampovi sa pet zvijezdica, imaju restorane, bazene, sportske terene, igraonice za djecu, noćne barove i još sijaset sitnica koje pružaju svojim posjetiocima. Dok s druge strane oni najednostavniji od jedne zvijezdice, imaju samo sanitarne čvorove, vodu, struju i recepciju.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 "Camp" (engleski). Merriam-Webster. http://www.merriam-webster.com/dictionary/camping?show=0&t=1385490203. Pristupljeno 23. 11. 2013. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]