Bruce Campbell

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ovaj članak je o glumcu. Za igrača bejzbola istog imena, vidi Bruce Campbell (bejzbol).

Bruce Campbell
Bruce Campbell, 2009.
Biografske informacije
RođenjeBruce Lorne Campbell
22. 6. 1958. (1958-06-22) (dob: 65)
Sjedinjene Američke Države Royal Oak, Michigan, SAD
SupružnikIda Gearon (1991.-)
Znamenite uloge
Ash u Evil Dead

Bruce Lorne Campbell (rođen 22. lipnja 1958. godine) američki je glumac, filmski producent, pisac i redatelj. Najpoznatiji je po ulozi Asha Williamsa u filmskom horror serijalu Zli mrtvi (en. The Evil Dead). Campbell je ikona B-filma i glasnogovornik i predstavnik Old Spicea.

Biografija[uredi | uredi kod]

Privatni život[uredi | uredi kod]

Campbell je rođen u Royal Oaku, Michigan kao dijete Joanne Louise Pickens i Charlesa Newtona Campbella, amaterskog glumca. Ima starijeg brata, Dona, te starijeg polubrata Michaela. Campbell živi na farmi lavande u Jacksonvilleu, Oregon, sa ženom, kostimografinjom Idom Gaeron. Ima škotsko naslijeđe.

Glumiti počinje kao tinejdžer i ubrzo snima male Super 8 filmove sa prijateljima. Nakon susreta sa Samom Raimijem u Wylie E. Groves srednjoj školi njih dvoje postaju dobri prijatelji i počinju snimati filmove zajedno. Campbell je pohađao sveučilište Western Michigan i usput nastavio raditi na glumačkoj karijeri.

Velike filmske uloge[uredi | uredi kod]

Nekoliko godina kasnije, Campbell i Raimi se okupljaju te počinju raditi na Zlim mrtvima. Campbell je glumio i radio iza kamere kao ko-producent; Raimi je pisao scenarij, režirao i producirao. Četiri godine kasnije film dobiva kultni status u Ujedinjenom Kraljevstvu što dovodi do uspjeha u SAD-u te dva nastavka - Zli mrtvi 2 i Vojska mraka (en. Army of Darkness).

Campbellova najpoznatija uloga je upravo Ashley J. "Ash" Williams, glavni protagonist serijala Zli mrtvi . Campbell je također igrao mnogo cameo uloga u Raimijevim kasnijim projektima, među kojima su najpoznatiji Darkman i Spider-Man filmski serijal.

Campbell često prihvaća uvrnute, netipične uloge, poput Elvisa Presleya u filmu Bubba Ho-Tep, te u filmovima koji idu samo u DVD ili TV distribuciju. Uz Bubba Ho-Tep, Campbell je glumio sporednu ulogu u filmu Sky High iz 2005. godine. Upravo je završio snimanje filma My Name Is Bruce, za kojega je napisao scenarij te ga režirao. Također je narator u Spider-Man serijalu videoigara.

Audicije[uredi | uredi kod]

Campbell je trebao imati glavnu ulogu u Darkmanu, ali nakon inzistiranja studija ulogu dobiva Liam Neeson. Campbell je ostao iza scene, te odradio dodatne zvučne snimke i dobio manju ulogu na samom kraju filma, naslovljenu u odjavnoj špici kao "Final Shemp". Također je bio jedan od glavnih izbora za ulogu u filmu The Phantom, viskobudžetne filmske adaptacije istoimenog stripa Leeja Falka koju je na kraju dobio Billy Zane.

Među ostalim ulogama u kojima se trebao pojaviti je i ona koju je dobio Dylan Walsh u filmu Congo, dok je Campbell imao manju sporednu ulogu.

Cameo uloge[uredi | uredi kod]

Campbell se često pojavljuje u cameo ulogama u filmovima različitih žanrova, često bizarnim komedijama ili horrorima. Najpoznatije cameo uloge svakako su one iz popularnog filmskog serijala Spider-Man. U prvom nastavku igra ulogu hrvačkog najavljivača koji Petera Parkera nazove "The Amazing Spider-Man". U drugom nastavku pojavljuje se u ulozi vratara u kazalištu Dylana Reida, koji kritizira izgled Petera Parkera odbivši ga pustiti u kazalište što uzrokuje Peterovo nepojavljivanje na zakazanom spoju sa Mary Jane. Campbell je jako ponosan na ovu ulogu, te kaže kako je on jedini negativac koji se suprotstavio Spider-Manu i izvukao nekažnjeno. U trećem nastavku glumi šefa sale u otmjenom restoranu koji pomaže Peteru da zaprosi Mary Jane.

Campbell ima Cameo ulogu u Aqua Teen Hunger Force Colon Movie Film for Theaters kao Chicken Bittle. Također se pojavljuje kao poremećeni plastični kirurg u filmu Bijeg iz L.A.-a Johna Carpentera. Pojavio se i u nekoliko manjih uloga u filmovima braće Coen. U Fargu možemo ga vidjeti na televizijskom prijamniku u skloništu otmičara, u ulozi u sapunici Generations na čijem je snimanju upoznao svoju prvu ženu.

Stil i osobnost[uredi | uredi kod]

Campbellu najbolje leže pretjerane macho uloge poput već spomenutog Asha iz The Evil Dead serijala, kojega je on sam nazvao "idiotom i budalom poput nas ostalih." Njegov stil i odabir uloga je parodiran u filmu Majestic gdje igra ulogu neustrašivog istraživača Rolanda u B-filmu Sand Pirates of Sahara, čiji je scenarij napisao filmski lik Jima Carreya.

Campbell je poznat po tzv. "obrnutoj glumi", filmskoj tehnici koju često koristi Sam Raimi gdje se akcijske scene snimaju u redoslijedu obrnutom od onoga kako se prikazuju na filmu. Campbell daje savjete kako uspjeti u filmskoj industriji na svojoj službenoj web stranici.

Campbell je postao toliko popularan na intenetu da ima i svoju vlastitu stranicu u "Chuck Norris Facts" stilu stvorenu od strane fanova.

Televizija i videoigre[uredi | uredi kod]

Izvan filma, Campbell se pojavio u mnogo televizijskih serija. Imao je naslovnu ulogu u Adventures of Brisco County, Jr., SF vestern komediji autora Jeffreya Boama i Carltona Cusea, koji su kasnije napisali scenarij za ABC-evu seriju Lost.

Druga velika uloga u nekoj seriji je ona u Jack of All Trades, smještenoj na izmišljenom otoku kojega su okupirali Francuzi 1801. godine. Igra ulogu američkoga špijuna prerušenoga u križara znanog kao "The Daring Dragoon". Campbell je bio pomoćnik izvršnoga producenta, a seriju je režirao Eric Gruendemann dok su je producirali razni individualci, uključujući Sama Raimija. Serija se emitirala dvije sezone, od 2000. do 2001. godine.

Imao je i povremenu ulogu u seriji Lois & Clark: The New Adventures of Superman tijekom 90-ih, kao negativac Billy Church.

Tijekom 1996/1997 godine igra ulogu kao gost-glumac u seriji Ellen kao Ed Billik, koji postaje Ellenin šef nakon što proda svoju knjižaru u četvrtoj sezoni.

Poznat je i po ulozi Autolycusa, kralja lopova u serijalu Hercules: The Legendary Journeys i Xena: Warrior Princess. Također je i režirao nekoliko epizoda Herculesa i Xene, uključujući i zadnju epizodu Herculesa.

Zapaženu dramsku gost-ulogu je imao i u serijalu Homicide: Life on the Street, kao detektiv pogođen tugom koji traži osvetu za ubojstvo svoga oca.

Ironično, iako je u to vrijeme odlučio posvetiti karijeru dramskim ulogama, Campbell nije išao na audiciju za ulogu. Producent serije Tom Fontana Campbellov je fan i nazavao ga je telefonom upitavši ga želi li gostovati u seriji.

Campbell kasnije igra ulogu demona u epizodi Terms of Endearment serijala X-Files.

Pojavio se u ulozi Agenta Jackmana u epizodi Witch Way Now? serijala Charmed, kao i u ulozi FBI agenta u epizodi kratkotrajne serije Meet the Beetles.

Campbell posuđuje glas u nekoliko videoigara. Daje glas Ashu u posljednja tri nastavka igre serijala The Evil Dead - Evil Dead: Hail to The King, Evil Dead: A Fistful of Boomstick te Evil Dead: Regeneration, zatim u igrama Pitfall 3-D: Beyond the Jungle, Spider-Man: The Movie, Spider-Man 2 i Spider-Man 3. Također daje glas glavnom junaku u igri Tachyon: The Fringe Jakeu Loganu te Magnanimousu u Megas XLR.

Pojavio se u mnogim emisijama, uključujući serijal Robot Chicken, igrajući samoga sebe.

Campbell se pojavljuje u TV reklamama za Old Spice. Prva u nizu emitirana je u siječnju 2007. godine u kojoj Campbell raspravlja o iskustvu te onima koji ga imaju ili nemaju. Reklama završava riječima "Experience is Everything" (Iskustvo je sve). U reklami su vidljivi motorna pila te knjiga mrtvih Necronomicon što su aluzije na Campbellovu ulogu u The Evil Dead serijalu. Druga reklama prikazuje se od proljeća 2007. u kojoj Campbell svira lounge verziju pjesme Hungry Like The Wolf grupe Duran Duran na glasoviru u društvu pet atraktivnih djevojaka.

Dana 28. lipnja, 2007. godine počela se prikazivati nova serija Burn Notice na televizijskoj kući USA Network. U njoj Bruce Campbell igra ulogu bivšeg pripadnika specijalnih postrojbi Sama koji je život nakon vojske posvetio alkoholu i seksu na plaži. Planirano je 13 epizoda serije.

Pisanje[uredi | uredi kod]

Uz glumu i povremeno režiranje, Campbell se bavi pisanjem. Autor je autobiografije If Chins Could Kill: Confessions of a B Movie Actor, koja prati njegovu karijeru glumca u niskobudžetnim filmskim ostvarenjima. Kasnije je dodano poglavlje o prihvaćanju i reakciji fanova na potpisivanju knjige.

Campbell je napisao knjigu Make Love! The Bruce Campbell Way, komičnu novelu sa njime kao glavnim junakom koji pokušava ostvariti karijeru filmskog glumca. Knjiga je izdana i u audio obliku kao radio drama sa trajanjem preko 6 sati.

Uz novele, Campbell je autor kolumne za X-Ray magazin u 2001. godini, broju popularnog strip serijala The Hire, strip adaptacije Campbellova filma Man With The Screaming Brain, a nedavno je napisao uvod knjizi Josha Beckera The Complete Guide To Low Budget Feature Film Making.

Drugi radovi[uredi | uredi kod]

U Starbucksovoj kampanji poznatoj kao The Way I see It, Campbell je ponudio svoj savjet tiskan na šalicama kave:

The Way I See It #65: If you're worried about getting a job--or keeping one--start a company of your own. By doing so, you'll reap the rewards of your hard work and you'll only get fired if you fail. This is the land of opportunity. Live in it.

ili u grubom prijevodu:

Kako ja to vidim #65: Ako se zabrinjavaš zbog dobivanja posla--ili zadržavanja istoga--osnuj vlastitu tvrtku. Uradivši to, ubrati ćeš plodove svoga napornoga rada, a otkaz ćeš dobiti samo ako ne uspiješ. Ovo je zemlja mogućnosti. Živi u njoj.

Filmografija[uredi | uredi kod]

Filmovi[uredi | uredi kod]

Godina Naslov Uloga Bilješke
1972 Oedipus Rex Kreon
1977 It's Murder Police Officer on bicycle
1979 Within the Woods Bruce izvršni producent
Shemp Eats the Moon Shemp Malone producent
1981 The Evil Dead Ashley 'Ash' J. Williams ko-producent
Torro. Torro. Torro! producent
1983 Going Back Brice Chapman
1985 Crimewave Renaldo 'The Heel' ko-producent
Stryker's War TV voditelj
1987 Evil Dead II Ashley 'Ash' J. Williams ko-producent
1988 Maniac Cop Jack Forrest
The Dead Next Door Glas
1989 Moontrap Ray Tanner
Intruder Officer Howard
Moontrap Ray Tanner
1990 Mindwarp Stover
Maniac Cop 2 Jack Forrest
Darkman Final Shemp
1991 Lunatics: A Love Story Ray producent
Sundown: The Vampire in Retreat Robert Van Helsing
1992 Waxwork II: Lost in Time John Loftmore
Eddie Presley Asylum Attendant
1993 Army of Darkness Ashley 'Ash' J. Williams ko-producent
1994 The Hudsucker Proxy Smitty, Argus Reporter
1995 Congo Charles Travis
The Quick and the Dead Wedding Shemp
The Demolitionist Raffle Winner
1996 Tornado! Jake Thorne
1996 Menno's Mind Mick Dourif, Rebel Leader
Fargo Soap Opera Actor
Tornado! Jack Thorne
Bijeg iz L.A.-a Surgeon General of Beverly Hills
Assault on Dome 4 Alex Windham
1997 Running Time Carl
McHale's Navy Virgil
The Love Bug Hank Cooper
Missing Links Ray
In the Line of Duty: Blaze of Glory Jeff Erickson
1998 The Ice Rink Actor
Goldrush: A Real Life Alaskan Adventure Pierce Thomas 'PT' Madison
1999 Icebreaker Carl Greig
From Dusk Till Dawn 2: Texas Blood Money Barry
2001 The Majestic Roland the Intrepid Explorer
Hubert's Brain Thompson (glas)
2002 Timequest William Roberts
Bubba Ho-Tep Elvis Presley/Sebastian Haff
Spider-Man Ring Announcer
Terminal Invasion Jack
Serving Sara Gordon Moore
2003 Drugs Bruce
Intolerable Cruelty Soap Opera Actor on TV
2004 Spider-Man 2 Dylan Reid (Snooty Usher)
The Ladykillers Humane Society Worker
2005 Alien Apocalypse Dr. Ivan
Man with the Screaming Brain William Cole redatelj, producent, ko-scenarist
Sky High Coach Boomer
2006 The Woods Joe Fasulo
Touch the Top of the World Ed Weihenmayer
The Ant Bully Fugax
2007 Aqua Teen Hunger Force Colon Movie Film for Theaters Chicken Bittle
My Name is Bruce Bruce Campbell producent
Spider-Man 3 Frenchie

Serije[uredi | uredi kod]

Godina Naslov Uloga Bilješke
1987 Knots Landing Joel Benson
1989 Generations Alan Stuart
1993-1994 The Adventures of Brisco County, Jr. Brisco County, Jr.
1995 Lois & Clark: The New Adventures of Superman Bill Church Jr.
American Gothic Lt. Drey
1995-1999 Hercules: The Legendary Journeys Autolycus
1996 Homicide: Life on the Street Jake Rodzinsky
1996-1997 Ellen Ed Billik
1996-1999 Xena: Warrior Princess Autolycus
1997 Wierd Science Gene the Genie
1998 Timecop Agent Tommy Maddox
1999 The X Files Wayne Weinsider
2000-2001 Jack of All Trades Jack Stiles/Daring Dragoon izvršni ko-producent
2001 Beggars and Choosers Jack
The Legend of Tarzan Max Liebling
2002 Charmed FBI Agent Jackman
2003 Duck Dodgers Pork Piggler
My Life as a Teenage Robot Himcules
2004 Megas XLR Magnaminous
2006 The Replacements Uncle Phil
2007 Burn Notice Sam Axe

Vanjske veze[uredi | uredi kod]