Elvis Presley

Izvor: Wikipedia
Elvis Presley
Elvis Presley 1970.jpg
Elvis Presley, 1970. godine
Generalne informacije
Alias Elvis, The King, The King of Rock 'n' Roll, Elvis the Pelvis, The Hillbilly Cat
Ime Elvis Aaron Presley
Rođenje 8. siječnja 1935.
Tupelo, Mississippi, SAD
Smrt 16. kolovoza 1977.
Zanimanje Glazbenik, Skladatelj
Žanr(ovi) Rock and roll, Rockabilly, Pop rock
Instrument(i) Vokal, Gitara, Pianino
Djelatni period 1953.1977.
Diskografska kuća Sun Records, RCA Records
Web stranica
Službene stranice

Elvis Aron Presley (East Tupelo, 8. siječnja 1935. - Memphis, 16. kolovoza 1977.) je bio američki pjevač

Još za života legenda i neokrunjeni kralj rock’ n’ rolla. U javnosti je počeo pjevati sa 9 godina gdje je nastupio na lokalnom natjecanju mladih talentata sa pjesmom "Old Shepp". Nakon toga sa 13 godina počinje pjevati na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama u Memphisu. Sa 18 godina je napustio školu i poželio raditi kao portir u kinu i kao vozač kamiona. Prvu pjesmu snimio je kao rođendanski dar majci. Prvu ploču snimio je 1954. Njegov uzlet započinje sredinom 50-tih godina hitovima "That s All Right Mama" i "Heartbreak Hotel" , a najuspješnije mu je razdoblje od 1960. do 1975. godine u kojem je izdao 52 ploče i još za života ih prodaje oko 600 milijuna komada.

Filmsku karijeru započeo je 1956. filmom "Voli me nježno". Većinom je igrao u muzičkim filmovima osrednje vrijednosti, ali s naslovnim pjesmama koje su redovito postajale hit. U razdoblju od 1957. do 1966. Presley se nalazio na listi deset najkomercijalnijih američkih glumaca.

Godine 1975. nastaju ozbiljni zdravstveni problemi, dijabetes, gastritis, a pridružuje se i droga o kojoj je kralj postao ovisan. U travnju 1977. doživljava srčani udar, ali ne mijenja način života. 16. kolovoza 1977. Elvis pada u duboku komu zbog prevelike količine lijekova. Manje je poznata činjenica da je njegov službeni liječnik nakon njegove smrti, doživotno izgubio dozvolu za rad. Liječnici mu pokušavaju spasiti život – ali ne uspijevaju. Elvisova smrt potresla je milijune obožavatelja koji su se odmah sjatili u Graceland da Kralju Rock'n'Roll-a odaju posljednju počast.

Elvis je još za života postao legenda potukavši sve rekorde: u dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top lista proveo je čak 996 tjedana.

Vanjske veze[uredi - уреди]

Commons-logo.svg U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Elvis Presley