Pop rock

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Pop rock je muzički podžanr koji koristi elemente pop i rock muzike.

Različiti su termini pojma muzičkog stila, koji se kreću od lakše izvedbe klasičnog rocka do podžanra pop muzike. Pop rock je nastao tijekom 1960-ih godina, a neki od njegovi najpopularniji začetnika su su Elvis Presley, The Beatlesi, ABBA, Bee Gees, Fleetwood Mac, Elton John, Donna Summer, a u novije doba to su Robbie Williams, Alanis Morissette, Shakira Avril Lavigne, Tokio Hotel, P!nk i mnogi drugi[1].

Od domaćih izvođača neki od najpopularnijih su Crveni koralji, Bijele strijele, Kvartet 4M , Grupa 220, Srebrna krila, Parni valjak, Drugi način, Đavoli, Zdenka Kovačiček, Josipa Lisac, Massimo Savić, Ivica Šerfezi i mnogi drugi.

U muzičkim krugovima pop i rock su prikazani kao suprotnosti, gdje se na pop muziku gleda kao komercijalni produkt, dok obožavatelji rock žanra tvrde da je on više izvorniji i iskreniji oblik muzike.

Povijest stila[uredi | uredi kod]

Pop rock nastao je tijekom 1960-ih godina u Europi i Sjedinjenim Državama. Njegovi začetnici bili su pop izvođači poput kanadskog pjevača Paula Anke i afroameričkog voklanog kvarteta Mills Brothers, te rock izvođači Chucka Berrya, Bo Diddleya i Buddya Hollya, nakon čega kreće val pop rock izvedbi, prvo preko Elvisa Presleya, a onda The Beatlesa koji su za razliku od Elvisa imali više alternativnog i progresivnog stila. Krajem 1960-ih (1967.), australski sastav The Bee Gees objavljuje nekoliko pop rock uspješnica poput "Massachusetts", "To Love Somebody" i "Words".

Ruski novinar George Starostin pop rock stil definira kao podžanr pop muzike, koji koristi privlačne pop skladbe koje se uglavnom izvode na gitari. Starostin također tvrdi da većina onoga što se tradicionalno naziva 'power pop' stilom, spada u pop-rock podžanrove[2].

Američki novinar Philip Auslander tvrdi da je razlika između pop i rock muzičkog stila više izražena u Sjedinjenim Državama nego u Velikoj Britaniji. Auslander navodi kako američka pop muzika vuče korjene bijelih izvođača poput Perrya Comoa, dok je rock nastao pretežno afroameričkim oblicima muzike poput rock and roll. Također ukazuje da je koncept pop rock (koji je mješavine pop i rock žanra) nastao konfliktom s tipičnom koncepcijom popa i rocka kao suprotnosti. Auslander i nekoliko drugih stručnjaka, kao što su Simon Frith i Simon Grossberg opisuju da je žanr pop muzike često prikazan kao neautentičan, ciničan i komercijala oblik zabave, dok se s druge strane rock muzika prikazuje kao izvorni, iskreni i antikomercijalan stil muzike, kojeg ističu mnogi tekstopisci, izvođači i muzičke grupe[3].

Val pop rocka sredinom 1990-ih pokrenut je od strane izvođača kao što su kanadskoamerička pjevačica Alanis Morissette, švedska pop skupina Roxette i američka rock pjevačica Melissa Etheridge.

Kronologija izvođenja[uredi | uredi kod]

- Originalna izvedba (1960-ih):

- Progresivna izvedba (1970-ih):

- Balade (1980-ih):

- Independentna izvedba (1990-ih):

- Suvremena izvedba (2000-ih):

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]