Easy listening

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Easy listening je stil pop glazbe nastao sredinom 20og stoljeća. Karakteriziraju ga jednostavne, zarazne melodije i meki, opušteni tonovi s povremenim plesnim ritmom. Easy listening je pretežno instrumentalna glazba ali neki pjevači su sa svojim stilom pjevanja bili spojivi sa žanrom. Neki od njih su bili Andy Williams, Jack Jones, Engelbert Humperdinck i Eydie Gorme. Ostali pop vokalisti su bili preagresivni u stilu, ili previše povezani sa swingom (Npr. Frank Sinatra, Bing Crosby, Tom Jones, i Mel Torme ).

1980-ih easy listening je bio najpopularniji radijski format u Americi. Brzo je iščeznuo jer brojno slušateljstvo easy listeninga je bilo vrlo staro i samim time nepoželjna skupina za radio oglašivače.

Upotreba termina[uredi - уреди | uredi izvor]

Termin easy listening se u posljednjim godinama upotrebljava u negativnom smislu budući da je žanr postao nepopularan. Budući da je easy listening prilično nepoznat mlađim generacijama, termin "easy listening" se često neispravno upotrebljava za soft pop, smooth jazz ili new age glazbu. Easy listening je također poznat kao "mood music" ili "Middle of the road", ili još posprdnje kao "Muzak" ili "elevator music".

Glazbenici[uredi - уреди | uredi izvor]

Poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]