Četiri plemenite istine

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dio serije članaka na temu
Budizam

Lotus-buddha.svg

Historija budizma
Darmičke religije
Kronologija budizma
Budistički sabori

Temelji
Četiri plemenite istine
Plemeniti osmokraki put
Pet pouka
Nirvāna · Tri dragulja

Ključni termini
Tri oznake postojanja
Skandha · Kozmologija · Dharma
Samsara · Rebirth · Shunyata
Pratitya-samutpada · Karma

Vodeće ličnosti
Gautama Buddha
Nagarjuna · Dogen
Budini sljedbenici · Porodica

Praksa i postignuća
Buddhastvo · Bodhisattva
Četiri stadija prosvjetljenja
Paramiji · Meditacija · Laici

Budizam po regijama
Jugoistočna Azija · Istočna Azija
Tibet · Indija · Zapad

Budističke škole
Theravāda · Mahāyāna
Vajrayāna · Rane škole

Tekstovi
Pali kanon
Pali Sutte · Mahayana Sutre
Vinaya · Abhidhamma

Komparativne studije
Kultura · Popis tema
Dharma wheel.svg

Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi

Četiri plemenite istine (Pali: Cattāri ariyasaccāni, kineski: 四聖諦 Sìshèngdì) predstavljaju osnovu budističkog učenja i otuda se javljaju na bezbroj mesta u pali kanonu, korpusu najstarijih budističkih tekstova. To su istine koje je Buda otkrio kada je postao potpuno prosvetljen. Razlog zbog kojeg je Buda podučavao na ovakav način krije se u društvenom okruženju u kojem je živeo. Naime, on je bio Śramaṇa, lutajući asketa čiji je "cilj da otkrije istinu i dostigne sreću". Buda je tvrdio da je taj cilj postigao sedeći pod drvetom bodhi na obali reke Neranđare, pritoke Ganga, a četiri plemenite istine su formulacija njegovog razumevanja patnje, nastanka patnje, iskorenjivanja patnja i načina da se to postigne tako da onaj ko je to učinio dostigne postpuno oslobađanje.

Ove istine nisu iznete kao teorija ili nekakva hipoteza, već Buda za njih kaže:

Ove četiri plemenite istine, monasi, jesu stvarne, nepogrešive, neizmenjive. Zato se i nazivaju plemenitim istinama.

Buda je govorio da ih podučava "zato što su one svakome na korist, pripadaju temelju svetačkog života, vode otrežnjenju, stišavanju strasti, utrnuću, spokojstvu, neposrednom znanju, prosveljenju, nirvani. Zato sam ih objavio."

Ovo učenje izloženo je u Budinom prvom govou posle prosvetljenja nazvanom "Govor o pokretanju točka ispravnosti" (Dhammacakka pavatana sutta).

Mahayana budizam takođe sadrži jednu alternativnu verziju četiri plemenite istine, u kojima besmrtnost Budina zauzima centralno mesto.

Četiri plemenite istine[uredi - уреди | uredi izvor]

Patnja (dukkha):

Ovo je, monasi, plemenita istina o patnji. Rođenje je patnja; starost je patnja; bolest je patnja; smrt je patnja; spajanje sa onim što nam nije prijatno je patnja; razdvajanje od onoga što nam je prijatno je patnja; ne dobiti ono što želimo jeste patnja; ukratko: pet vrsta prijanjanja za život jesu patnja.

Nastanak patnje (samudaya):

A šta je, monasi, plemenita istina o nastanku patnje? Želja je ta koja podstiče novo rođenje i, udružena sa zadovoljstvom i požudom, sad tu, sad tamo, uvek pronalazi novu privlačnost. Postoji "želja za čulnim zadovoljstvima", "želja za večnim postojanjem" i "želja za samoponištavanjem".

Prestanak patnje (nirodha):

A šta je, monasi, plemenita istina o prestanku patnje? To je potpuno iščezavanje i iskorenjivanje upravo te želje, njezino napuštanje i odustajanje od nje, oslobađanje i nevezivanje za nju.

Put koji vodi do prestanka patnje (Magga):

A šta je, monasi, plemenita istina o putu koji vodi prestanku patnje? To je taj plemeniti osmostruki put, koji čine ispravno razumevanje, ispravna misao, ispravan govor, ispravno delovanje, ispravno življenje, ispravan napor, ispravna sabranost, ispravna koncentracija."