Viktor Orbán

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Viktor Orbán

Viktor Orban (mađ. Orbán Viktor, bb (Donji Neradovac, Srbija), 31. ožujka 1963. -), mađarski političar, trenutni predsjednik vlade Mađarske.

Rođen je u Székesfehérváru 1963. godine. Odrastao je u dva obližnja sela Alcsútdoboz i Felcsút. U 1977. se s obitelji preselio u Székesfehérvár. Nakon odsluženja vojnog roka studirao je pravo na Sveučilištu Loránd Eötvös u Budimpešti, gdje je diplomirao 1987. godine.

U 1989. dobio je stipendiju Fondacije Soros i studirao godinu dana na Pembroke Collegeu u Oxfordu.

Viktor Orbán je lider kršćansko-konzervativnog Fidesza, najjače oporbene stranke u Mađarskoj.

Oženjen je s pravnicom Anikó Lévai. Reformatske (kalvinističke) je vjeroispovjesti i održava dobre odnose s većinom crkava u Mađarskoj. Par ima petero djece. Orbán je veliki poklonik sporta. Ujedno je registrirani igrač nogometne ekipe Felcsúta pa se njegov lik pojavljuje čak u računarskoj igri Football Manager 2006.

Politička karijera[uredi | uredi kod]

Viktor Orbán bio je jedan od osnivača Fidesza (Savez mladih demokrata) koji je formiran 30. ožujka 1988. Dana 16. lipnja 1989. on je držao govor povodom ponovnog svečanog pokopa Imrea Nagya, središnje ličnosti mađarskog ustanka protiv Sovjetskog Saveza u 1956. U svom žestokom govoru zahtijevao je slobodne izbore i povlačenje sovjetskih trupa iz zemlje. Taj govor kojim je stekao glas i međunarodno priznanje često je spominjan kao prekretnica mađarske povijesti. Tijekom ljeta 1989. sudjelovao je u tzv. "Opozicijskim raspravama na okruglom stolu".

Nakon raspada nacionalne desnice 1994. Fidesz se pod njegovim vodstvom pomicao prema konzervativnim vrijednostima (stranka je bila članica Liberalne Internacionale). U 1995. stranka je preimenovana u Fidesz-MPP (Savez mladih demokrata - Mađarska građanska stranka).

Premijer Mađarske[uredi | uredi kod]

Fidesz-MPP je na parlamentarnim izborima u 1998. osvojio 29% glasova te je - zajedno s ostatkom raspadanog Mađarskog demokratskog foruma (glavne stranke prve slobodno birane vlade) i Nezavisnom strankom sitnih posjednika - formirao koalicijsku vladu. Viktor Orbán je s 35 godina postao drugi najmlađi predsjednik vlade Mađarske (nakon Andrása Hegedűsa). Bio je premijer Mađarske od 1998. do 2002. godine.