Bojko Borisov

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bojko Borisov
Bojko Borisov

Biografija
Politička partija GERB

Bojko "Буци симитлийската булка" Metodijev Borisov (bug. Boйko Metodiev Borisov; 13. juna 1959) je bugarski desničarski političar koji je od 2009. do 2013. vršio dužnost premijera Bugarske.

Pre ulaska u politiku je bio dugogogišnji takmičar i trener karatea, a također je radio kao instruktor u policijskim školama za komunističkog režima. Posle pada komunističkog režima je osnovao privatnu zaštitarsku kompaniju i služio kao telohranitelj političara kao što su Todor Živkov i Simeon II. Potonjem se pridružio kada je kandidat njegove stranke Nacionalni pokret Simeon II 2005. izabran u Narodnom sobranje. Iste godine se kao nezavisni kandidat takmičio i bio izabran za gradonačelnika Sofije, na koji položaj je formalno stupio 8. novembra 2005.

Borisov je kao gradonačelnik izgradio reputaciju zalaganjem za red i zakon i "čvrstorukaške" metode obračuna sa organizovanim kriminalom. Godine 2006. je osnovao stranku GERB s kojom je 2007. pobedio na prvim bugarskim izborima za Evropski parlament, a 2009. i na parlamentarnim izborima nakon kojih je postao 50. predsednik vlade Bugarske.

Mandat mu je obeležila svetska i evropska ekonomska kriza, a Bugarska je ostala najsiromašnija zemlja Evropske unije. Uprkos toga, Bugarska je relativno dobro prošla u usporedbi sa drugim zemljama EU, pre svega zbog nekorištenja evra kao nacionalne valute te bega stranih preduzeća iz susedne ekonomskom i političkom krizom teže pogođene Grčke. Borisov je, međutim, bio predmet kritika zbog nekih autoritarnih tendencija vladavine i stvaranja kulta ličnosti u državnim i njegovoj stranci bliskim medijama. Također je kritikovano inzistiranje na liberalnoj ekonomskoj politici i masovnoj privatizaciji, uključujući penzione fondove, što je oborio bugarski Ustavni sud.

Među privatizovanim preduzećima su se našle i kompanije za proizvodnju električne energije. Kada su one 2013. naglo podvostručile cene, došlo je do velikih nereda na ulicam Sofije. Borisov je nakon njih najavio ostavku rekavši "da ne želi biti deo vlade pod kojom policija tuče narod".

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Boyko Borisov