Stewart Granger

Izvor: Wikipedia

Stewart Granger

Accéder aux informations sur cette image commentée ci-après.

u traileru za Young Bess (1953)

Lični podaci
Ime po rođenju James Lablache Stewart
Rođenje 6. maj 1913.
London, Engleska
Smrt 16. august (starost 80)
Santa Monica
Bračni drug(ovi) Elspeth March (1938-1948)
Jean Simmons (1950-1960)
Caroline LeCerf (1964-1969)
Profesionalna karijera

Stewart Granger (6. maj 1913 – 16. august 1993.), rođen kao James Lablache Stewart, bio je engleski filmski glumac, najpoznatiji po nizu uloga romantičnih pustolova i heroja zbog kojih je stekao veliku popularnost 1940-ih, 1950-ih i 1960-ih.

Biografija[uredi - уреди]

Rođen je kao James Lablache Stewart kao unuk slavnog italijanskog opernog pjevača Luigija Lablachea, Obrazovao se na Epsom Collegeu i Webber Douglas akademiji dramskih umjetnosti. Karijeru je započeo u teatru, te bio prisiljen promijeniti ime u Stewart Granger kako bi izbjegao zabunu s mnogo popularnijom holivudskom zvijezdom Jamesom Stewartom.

Karijeru mu je prekinuo drugi svjetski rat, nakon čijeg izbijanja se priključio britanskoj vojsci. Godine 1942. je ranjen i otpušten iz službe. Vrlo brzo je iskoristio svoj markantni fizički izgled te činjenicu da su mu brojne kolege-zvijezde još bile u uniformi. Nametnuo se kao zvijezda, a potom osvojio Hollywood.

1960-ih je u nekoliko navrata dolazio u tadašnju Jugoslaviju kako bi snimao zapadnonjemačke westerne, odnosno adaptacije romana Karla Maya, gdje je tumačio ulogu Old Surehanda.

Granger je bio oženjen tri puta - za glumicu Elspeth March, s kojom je imao kćeri Jamie i Lindsey; za glumicu Jean Simmons, s kojom je nastupao u nekoliko filmova i imao kći Tracy te Caroline Le Clerf, s kojom je imao kći Samanthu. Umro je 1993. godine od posljedica raka prostate.

Izabrana filmografija[uredi - уреди]

Eksterni linkovi[uredi - уреди]