The Hound of the Baskervilles

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostala značenja, v. The Hound of the Baskervilles (razvrstavanje).
The Hound of the Baskervilles
The Hound of the Baskervilles 1st ed cover.jpg
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1902.
Izdavač George Newnes
Vrsta roman
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1889.
Klijent(i) Dr. James Mortimer
Sir Henry Baskerville
Zločinac/ci Jack Stapleton
Wikisource-logo.svg Priča na Wikizvoru (eng.)

Baskervilski pas (eng. The Hound of the Baskervilles) je kriminalistički roman Arthura Conana Doylea, postuono izdavan u magazinu Strand 1901. i 1902. Radnja se događa u Dartmooru 1889. Za vrijeme pisanja Doyle je imao vremena istražiti pustopoljinu i potpuno je opisati. U romanu Holmes i Dr. Watson istražuju kletvu koja je povezana s Baskervilskim psom.

Inspiracija[uredi - уреди | uredi kôd]

Močvara oko Fox Tora je bila glavna inspiracija za "Grimpenski ugođaj" romana. Imanje Baskerville je ili imanje Hayford ili Brook, koji su u blizini Buckfastleigha.

Misli se da je zbog Doyleovog stanovanja u Birminghamu ime Baskerville došlo od Birminghamskog tiskara Johna Baskervillea. Ideje novinara pod imenom Bertram Fletcher Robinson bile su jako važnje u tumačenju ovod Doyleovog djela i doživjele su veliku slavu. Baskervillski pas je zasigurno jedno od Doyleovih najznačajnijih djela.

Ovoje je ujedno i djelo gdje se ponovno pojavio Sherlock Holmes koji je dosadio Doyleu. Razlog povratka je najvjerojatnije želja protagonista i Holmesov veliki uspjeh.

Radnja[uredi - уреди | uredi kôd]

Holmes i Watson dobili su zadatak od Mortimera da pomognu u rjašavanju slučaja obitelji Baskerville. Mladi Sir Henry Baskerville bio je novi nasljednik i došao je u London. Otišao je na imanje, a s njim je išao Watson. Watson je istraživao pustopoljinu i tu upoznao mještane. No neznano za Watsona tu je došao i Holmes. Kada je Watson to otkrio naljutio se, no pomogao mu je i skupa su ubili pas koji je ubio Charlesa Baskervillea i njegovog gospodara i tako uništili kletvu.

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]