The Hound of the Baskervilles

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi The Hound of the Baskervilles (razvrstavanje).
The Hound of the Baskervilles
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1902.
Izdavač George Newnes
Vrsta roman
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1889.
Klijent(i) Dr. James Mortimer
Sir Henry Baskerville
Zločinac/ci Jack Stapleton
Priča na Wikizvoru (eng.)

Baskervilski pas (eng. The Hound of the Baskervilles) je kriminalistički roman Arthura Conana Doylea, postuono izdavan u magazinu Strand 1901. i 1902. Radnja se događa u Dartmooru 1889. Za vrijeme pisanja Doyle je imao vremena istražiti pustopoljinu i potpuno je opisati. U romanu Holmes i Dr. Watson istražuju kletvu koja je povezana s Baskervilskim psom.

Inspiracija[uredi | uredi kod]

Močvara oko Fox Tora je bila glavna inspiracija za "Grimpenski ugođaj" romana. Imanje Baskerville je ili imanje Hayford ili Brook, koji su u blizini Buckfastleigha.

Misli se da je zbog Doyleovog stanovanja u Birminghamu ime Baskerville došlo od Birminghamskog tiskara Johna Baskervillea. Ideje novinara pod imenom Bertram Fletcher Robinson bile su jako važnje u tumačenju ovod Doyleovog djela i doživjele su veliku slavu. Baskervillski pas je zasigurno jedno od Doyleovih najznačajnijih djela.

Ovoje je ujedno i djelo gdje se ponovno pojavio Sherlock Holmes koji je dosadio Doyleu. Razlog povratka je najvjerojatnije želja protagonista i Holmesov veliki uspjeh.

Radnja[uredi | uredi kod]

Holmes i Watson dobili su zadatak od Mortimera da pomognu u rjašavanju slučaja obitelji Baskerville. Mladi Sir Henry Baskerville bio je novi nasljednik i došao je u London. Otišao je na imanje, a s njim je išao Watson. Watson je istraživao pustopoljinu i tu upoznao mještane. No neznano za Watsona tu je došao i Holmes. Kada je Watson to otkrio naljutio se, no pomogao mu je i skupa su ubili pas koji je ubio Charlesa Baskervillea i njegovog gospodara i tako uništili kletvu.

Utjecaj[uredi | uredi kod]

Glavni lik Ecovog romana Ime ruže, William od Baskervillea, nazvan je po plemićkoj obitelji koja se spominje u naslovu ovog romana. Bila je to Ecova referenca na Doyleov roman, a William od Baskervillea je fratar i detektiv koji koristi metode vrlo slične onima koje je koristio Sherlock Holmes. Daljnja referenca na Doyleov opus je i lik Adsona iz Melka, koju u kontekstu detektivskog zapleta romana zauzima ulogu vrlo slično onoj doktora Watsona.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]