The Last Hunt (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Last Hunt
Žanrvestern
RežijaRichard Brooks
ProducentDore Schary
ScenarioMilton Lott (roman)
Richard Brooks
UlogeRobert Taylor
Stewart Granger
MuzikaDaniele Amfitheatrof
FotografijaRussell Harlan
MontažaBen Lewis
DistribucijaMGM
Datum(i) premijere1956.
Trajanje108 min.
Zemlja Sjedinjene Američke Države
Jezikengleski
The Last Hunt na Internet Movie Database

Posljednji lov je MGM-ov western, kojeg je 1956. godine režirao Richard Brooks, dok je za produkciju filma bila zadužena Dore Schary. Scenarij za film je također napravio Richard Brooks i to po romanu Miltona Lotta. Za glazbu u filmu je bio zadužen Daniele Amfitheatrof, dok je za kinematografiju bio zadužen Russell Harlan.

U filmu glavne uloge tumače Robert Taylor, Stewart Granger, Lloyd Nolan, Debra Paget i Russ Tamblyn.

Radnja[uredi | uredi kod]

Sandy McKenzie (Stewart Granger) skupa sa svojim dugogodišnjim opsesivnim partnerom Charlesom Gilsonom (Robert Taylor) odlazi u svoj posljednji lov. Dok se McKenzie umorio od lova bizona, Gilson uživa u svojim "obračunima" - u kojima odjednom pobija cijelo krdo bizona. Nakon što Gilson uspije dostići neprijateljsku povorku Indijanaca, on ubija sve Indijance, tj. skoro sve. Naime, on iz povorke, jednu Indijanku i njeno dijete, uzima za taoce. Prisustvo Indijanke uzrokuje tenzije, ili bolje rečeno, Gilson postaje sve više paranoičan i poremećen, što naposljetku vodi do dvoboja između njega i njegovog nekadašnjeg partnera.

Glavne uloge[uredi | uredi kod]

Pozadina i produkcija[uredi | uredi kod]

Film je sniman u nacionalnim parkovima Badlands i Custer u Južnoj Dakoti, u vrijeme tadašnje, godišnje sezone "stanjivanja" krda bizona. U filmu su korištene stvarne snimke na kojima su bizoni bili napucani i ubijani (od strane državnih lovaca). Brooks je prilagodio priču istoimenog romana za film. To je bio prvi od svega tri westerna koja je Brooks režirao. Također, to je bio prvi film koji je Brooks radio nakon kritički proslavljene Blackboard džungle eng. Blackboard Jungle.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]