Paramaribo

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Paramaribo
Ulica u Paramaribu
Ulica u Paramaribu
Koordinate: 5°52′N 55°10′W / 5.867°N 55.167°W / 5.867; -55.167
Država  Surinam
Distrikt Distrikt Paramaribo
Stanovništvo (2011.)
 - Grad 244 946
Vremenska zona UTC-3 (UTC)
Karta
Paramaribo na karti Surinama
Paramaribo
Paramaribo
Pozicija Maracaiba u Surinamu

Paramaribo (hol. Paramaribo) je glavni i najveći grad Surinama. Nalazi se na obalama reke Surinam u Distriktu Paramaribo, 15 kilometra od obale Atlantskog okeana. Grad ima oko 250000 stanovnika. Istorijski centar grada Paramariba je na UNESKO-voj listi Svetske baštine od 2002. godine.

Istorija[uredi - уреди | uredi kôd]

Mesto koje su Holanđani namenili za trgovinu, preuzeli su Englezi 1630. godine, a 1650. godine, grad je postao glavni grad nove engleske kolonije. Ova teritorija je često menjala vlasnike između Britanije i Holandije, ali je bio u holandskom vlasništvu 1667. godine i pod holandskom vladavinom od 1815. godine do nezavisnosti Surinama 1975. godine. Građani su uglavnom indijskog, domorodačkog, afričkog i holandskog porekla.

Januara 1821. godine, požar u centru grada je uništio preko 400 kuća i drugih zgrada. Druga vatra, septembra 1832. godine, uništila je još 46 kuća na zapadnom delu Vaterkanta.

Geografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Sinagoga iz Paramariba

Grad je smešten na reci Surinam, na otprilike 15 km udaljenosti od Atlantskog okeana, u Paramaribo distriktu.

U centru Paramariba se nalazi „Trg nezavisnosti“ (Onafhankelijkheidsplein), na kome se nalaze predsednička palata i Narodna skupština.

Ostala poznata mesta uključuju Muzej Surinama, Muzej numizmatike, Fort Zelandiju (tvrđavu iz 17. veka), pijacu i kanale koji podsećaju na Holandiju. U gradu se nalaze raznovrsne holandske kolonijalne zgrade, uključujući -{Cupchiik coliseum}-.

U gradu postoji veliki dijapazon religioznih građevina što doprinosi etničkoj različitosti. Postoje dve sinagoge, nekoliko džamija, dva mandira, holandska reformistička crkva i rimokatolička Katedrala Svetog Petra i Pavla sagrađena 1885. godine od drveta. Veruje se da je to najveća drvena zgrada u Americi, međutim trenutno je zatvorena zbog popravki i restauracija.

Demografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Paramaribo ima oko 250.000 stanovnika, što je više od polovine stanovništva Surinama.

Paramaribo je poznat po svom raznovrsnom etničkom sastavu, uključujući Indijce, Kreole, Marune, Javance, američke indijance, Kineze i Evropljane (uglavnom holandskog i engleskog porekla).

Ekonomija[uredi - уреди | uredi kôd]

Najznačajniji izvozni proizvodi ovog grada su zlato, boksit, šećerna trska, pirinač, kakao, kafa, rum i tropsko drveće. Cement i boje se proizvode u gradu.

Ima mnogo hotela u gradu, od kojih je glavni Torarica Hotel, koji ima kazino i obično se smatra najboljim i najvećim hotelom u Surinamu. Ostali hoteli su: Ambassador, Combi Inn, De Luifel, Eco-Resort, Fanna Guesthouse, Guesthouse Amice, Hotel Savoie, Krasnapolsky, Lisa's Guesthouse, Solana Guesthouse i YMCA Guesthouse.

Prevoz[uredi - уреди | uredi kôd]

Grad opslužuje Međunarodni aerodrom Johan Adolf Pengel i -{Zorg-en-Hoop}- za lokalne letove.

Kultura[uredi - уреди | uredi kôd]

Nedeljom i praznicima održava se popularno takmičenje ptica pevačica. Crne tvatve (Oryzoborus crassirostris) su najčešći takmičari.

Surinam ima samo jedan bioskop i on se nalazi u glavnom gradu.

Sport[uredi - уреди | uredi kôd]

Paramaribo je mesto rođenja nekolicine fudbalskih igrača; neki od njih su kasnije ušli u reprezentaciju Holandije:

Gradovi pobratimi[uredi - уреди | uredi kôd]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]