Mitropolit beogradski Leontije

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mitropolit beogradski Leontije
Mesto rođenja Jedrene (Osmansko carstvo)
Datum smrti 1822.
Mesto smrti Kišinjev (Rusko Carstvo)

Leontije Lambrović,[1] beogradski mitropolit (1801 - 1813) poreklom Grk. Karađorđev protivnik i bio je u prijateljstvu sa dahijama. S ruskim predstavnikom Rodofinikinom mešao se u srpske unutrašnje borbe. Njegovom krivicom pogubljen je Hadži-Ruvim.

Dolazak Leontija na položaj mitropolita[uredi - уреди | uredi izvor]

Leontijev dolazak na položaj mitropolita beogradskog bio je u seni ubistva njegovog dobrotvora i učitelja, mitropolita Metodija. Mitropolit karlovački Stefan Stratimirović, istina sa rezervom, ukazuje na to da je ,,izvesna senka lukavosti i nečasnog držanja pala na njega" [2] prilikom uzdizanja na vladičanski položaj. Neki istoričari iznose pretpostavke da je mitropolit Leontije bio umešan i u smrt hadži Mustafe-paše jer je on mogao biti ,,jedini i najsigurniji svedok crnog zločina njegovog".[3]

Ubistvo mitropolita Metodija i Hadži Mustafa-paše je u značajnoj meri pomoglo dolasku na vlast dahija, koji su u Beogradskom pašaluku zaveli jedan od najstrašnijih terora tog vremena. Prethodni događaji su zbližili mitropolita Leontija i dahije. Mitropolit Leontije je, u samom početku, pokazao svoju odanost prema dahijama tako što je, saznavši od arhimandrita manastira Bogovađe Hadži-Ruvima da se narod sprema na ustanak,[3] istog je oklevetao kod svog prijatelja Kučuk Alije. Odmah je, naredbom Kučik Alije, usledilo pogubljenje Hadži-Ruvima na Kalemegdanu, 28. januara 1804. godine.

U vreme kad je srpskom narodu i srpskom duhovništvu bilo potrebno više razumevanja i pomoći, ovaj čin mitropolita je okarakterisan kao izdajnički i naišao je na podozrenje u narodu i vernicima.

Mitropolit Leontije u vreme Ustanka[uredi - уреди | uredi izvor]

Tek pošto je 1804. godine izgubio moćnog zaštitnika (Kučuk Aliju), mitropolit je pobegao u srpski štab[4], ali sa Srbima nije ostao, nego je otišao u Carigrad. Tamo se povezao sa portom, što je opet izazvalo veliko podozrenje srpskih starešina.

Leontije se 1806. vratio u Beograd. Pošto je ocenio da se ratna sreća okrenula Srbima, stao je uz ustanike. Međutim, Karađorđe je znao da ima posla sa izdajnikom i starim saradnikom dahija i nije hteo da ga trpi pored sebe, nego ga je uputio u Smederevo, gde se nalazio Sovjet (srpska vlada).

Prota Mateja Nenadović svedoči da je ,,vožd mrzeo Leontija kao najgoreg Turčina" i to zbog toga ,,što su sve četiri dahije poslali među Srbe vladiku, a (on) došao je u vojsku i Srbe savetovao da se prođu bune, no da se agama pokore"[5].

Mitropolit je znao iskoristiti, svoje prisustvo u Sovjetu, ali nakon preseljenja prestolnice u Beograd, na nagovor Karađorđa, isključen je iz Sovjeta. Od tada, mitropolit Leontije počinje svoju borbu protiv Karađorđa i Mladena Milovanovića, predsednika Sovjeta.Greška kod citiranja: Nevaljana oznaka <ref>; nevaljani nazivi, npr. možda ih je previše. Koristio je najpogodnije trenutke za antirevolucionarnu propagandu i sejanje nepoverenja kod naroda prema ustaničkim vođama.[6] Verske liturgije i narodne zborove je često koristio u te svrhe.

Zbog ovih aktivnosti, Karađorđe je više puta pokušao da ga protera iz Srbije, ali je naišao na protivljenje ruske diplomatije na čelu sa Konstantinom Rodofinikinom[7].

Život nakon ustanka[uredi - уреди | uredi izvor]

Posle propasti ustanka 1813. godine, mitropolit prelazi Dunav i napušta tadašnju Srbiju i tim položaj mitropolita beogradskog. Nastanio se u Kišinjevu, gde je umro 1822. godine[8].

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Mala enciklopedija „Prosveta“, četvrto izdanje, Beograd,. Izdavačka radna organizacija ,,Prosveta", Beograd. 1986. 
  2. Mitropolit Srevan Statimirović, "Ličnosti u srpskom ustanku od 1804",. Srpski književni glasnik, Beograd 1900, str. 260. 
  3. 3,0 3,1 Milenko Vukičević ,,Mitropolit Leontije Lambrović". Glasnik Pravoslavne crkve, Beograd 1900, str. 31. 
  4. Istorija priključenija u Srbiji ot god. 1804-1812. Letopis Matice Srpske, knj. V, Budim 1826, str. 37. 
  5. Lazar Arsenijevic-Batalaka," Istorija srpskog ustanka". Beograd 1898, str. 302-303. 
  6. Milenko Vukičević ,,Mitropolit Leontije Lambrović". Glasnik Pravoslavne crkve, Beograd 1900, str. 268. 
  7. Serbije placevnoje, str. 25. 
  8. Dr Ljubivoje Cerović, ,,Srbi u istočnoevropskoj dijaspori". Ministarstvo Republike Srbije za veze sa Srbima izvan Srbije, Beograd, 1997. 

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Milenko Vukičević, ,,Mitropolit Leontije Lambrović" Glasnik Pravoslavne crkve, Beograd 1900
Prethodnik:
Metodije
mitropolit beogradski

18011813.

Nasljednik:
Dionisije II