Kirilo II

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ne treba izjednačavati sa Kiril II Carigradski.
Kirilo II
Prethodnik Gavrilo IV Grk
Naslednik Vasilije Jovanović-Brkić

Kirilo II je bio 36. patrijarh srpske crkve od 1759.--1763. godine, nakon patrijarha Gavrila IV. Bio je Grk po nacionalnosti, kao i njegova dva prethodnika Gavrilo IV i Pajsije II.

Kada su Turci smenili patrijarha Gavrila IV, za novog patrijarha postavljen je 1759. godine Kirilo II. Za njegovo vreme je u Sarajevu umro mitropolit dabrobosanski Pajsije Lazarević, 2. februara 1759. godine, te je patrijarh Kirilo II umesto njega za mitropolita dabrobosanskog, 21. marta 1759. godine, premestio mitropolita novobrdskog Vasilija Brkića. Novi mitropolit dabrobosanski je tek u decembru 1760. godine doшao u Sarajevo.

Kao patrijarh, nije bio omiljen od srpskih episkopa, jer je Patrijarшiju joш viшe zadužio. U Niшu je održao jedan sastanak sa srpskim episkopima i viđenijim nastojateljima na kome je predloženo da se umoli bivшi patrijarh Gavrilo III da se vrati na presto srpskih patrijarha, jer je on jedini bio sposoban da spase Patrijarшiju bede i duga u koji je zapala. Patrijarh Gavrilo je to odbio.

Kotorski providur Zusta kaže da je mitropolit dabrobosanski intrigama podrio patrijarha Kirila II pa je, 1763. godine, zaseo na stolicu Svetog save, ali su srodnici svrgnutog patrijarha Kirila II optužili novog patrijarha u Carigradu kao izdajicu i uhodu, te je patrijarh Vasilije bio svrgnut i poslat u zatočenje na ostrvo Kipar.

Literatura

[uredi | uredi kod]
Prethodnik:
Gavrilo IV Grk
patrijarh srpski
17591763.
Nasljednik:
Vasilije Jovanović-Brkić