Mitropolit beogradski Inokentije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mitropolit beogradski Inokentije


Datum rođenja 1. avgust 1840.
Mesto rođenja Šabac (Kneževina Srbija)
Datum smrti 19. maj 1905.
Mesto smrti Beograd (Kraljevina Srbija)

Inokentije (Jakov Pavlović; 1. avgust 18401905) je bio beogradski mitropolit od 1898. do 1905.

Biografija

[uredi | uredi kod]

Inokentije Pavlović je rođen 1. avgusta 1840. u Šapcu kao Jakov Pavlović. Otac mu je bio poznati protojerej Jovan Pavlović, poslanik na čuvenoj Svetoandrejskoj skupštini. Osnovnu školu i četiri razreda gimnazije završio je u Šapcu, dva razreda bogoslovije u Beogradu i Duhovnu akademiju u Kijevu.

U Srbiju se vratio početkom 1863, i već 31. jula bio je rukopoložen za sveštenika. Bio je profesor gimnazije u Kragujevcu, vojni sveštenik, sveštenik Kaznenog zavoda u Kragujevcu, profesor i rektor bogoslovije, veroučitelj Više ženske škole, dvorski sveštenik i načelnika Crkvenog odeljenja u ministarstvu prosvete i crkvenih dela.

Posle smrti supruge zakaluđerio se 24. novembra 1892. godine i dobio ime Inokentije. Za episkopa niškog izabran je 1. avgusta 1894, a za mitropolita 15. februara 1898. voljom dvora i vlade.

Za vreme njegove uprave Beogradskom mitropolijom došlo je do ženidbe kralja Aleksandra i Drage Mašin, do nasilnog uklanjanja dinastije Obrenovića sa prestola (1903), i do izbora Petra Karađorđevića za novog kralja Srbije.

Mitropolit Inokentije je bio, kako piše Slijepčević, prosečan čovek, koji iza sebe nije ostavio nikakvo značajno delo. Bavio se književnim radom i po raznim časopisima objavljivao bogoslovsko-pedagoške članke. Napisao je i oko 250 propovedi, koji nisu, u celini, do danas objavljene.

Galerija

[uredi | uredi kod]
Prethodnik:
Jeronim
episkop niški
18941898.
Nasljednik:
Nikanor