Vikentije Stefanović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vikentije Stefanović
Datum smrti 1758.
Prethodnik Gavrilo III
Naslednik Pajsije II Grk

Vikentije Stefanović je bio 33. patrijarh srpske crkve (1758.).

Monaški čin je primio u nekom od fruškogorskih manastira, pošto je bio vaspitanik Karlovačke mitropolije. Bio je arhiđakon na dvoru karlovačkog mitropolita Vikentija Jovanovića. Kao arhiđakom vršio je i dužnost vizitatora mitropolita Vikentija, kome je podnosio pismene referate o svojim vizitacijama. Takođe je za vreme zatočenja episkopa bačkog Visariona Pavlovića upravljao Bačkom eparhijom.

Posle poraza mitropolita Vikentija u borbi protiv Vladike Visariona i drugih episkopa, bio je zajedno sa generalnim sekretarom Pavlom Nenadovićem i sekretarom Matulajem, 1736. godine, zatvoren nekoliko nedelja.

Pre dolaska za patrijarha pećkog bio je mitropolit beogradski. Kao mitropolit beogradski posetio je manastir Dečane. O toj njegovoj poseti ostao je zapis u kome se kaže da je „26. juna 1753. godine posetio svetu obitelj manastir Dečane, i poklonio se svetim moštima svetog kralja Stefana i sestre mu Jelene i da je dao 11 zlatnika i 11 groša“.

Kada je postao patrijarh Vikentije je otputovao u Carigrad, gde je naprasno umro verovatno od posledica trovanja, 1758. godine.

Literatura[uredi | uredi kod]

Prethodnik:
Gavrilo III
patrijarh srpski
17581758.
Nasljednik:
Pajsije II Grk