Sveti Sava III

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Sveti Sava III (? — 26. jula 1316) je bio srpski arhiepiskop s početka 14. veka. Nasledio je arhiepiskopa Jevstatija II posle njegove smrti 1309. godine, a na arhiepiskopskom tronu je ostao do svoje smrti 1316. godine.

Bogoslovsko obrazovanje dobio je u manastiru Hilandaru, te je kao iguman manastira postao episkop prizrenski. Za vrijeme episkopske službe nadgledao je radove na izgradnji crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, a 1309. postaje arhiepiskop.

Njegova je ličnost važna za razvoj arhitekture u srednjevekovnoj Srbiji. Pre podizanja manastira Banjske, čije dovršenje Sava nije doživeo, Kralj Milutin se savetovao sa njim. Kada je svojom poveljem potvrdio darovnicu kralja Milutina manastiru Hilandaru nazvao se arhiepiskopom svih srpskih i pomorskih zemalja. Takođe, dok je bio na čelu Srpske pravoslavne crkve obnovljena je i cekva Svetog Đorđa u Starom nagoričanu. Po svedočanstvu arhiepiskopa srpskog Nikodima, njegovog naslednika, ispunjavajući amanet Svetog Save, redovno je davao pomoć manastiru Hilandaru.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 26. jula po crkvenom, a 8. avgusta po gregorijanskom kalendaru.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

Prethodnik:
Sveti Jevstatije II
arhiepiskop srpski
13091316.
Nasljednik:
Nikodim I Pećki