Majda Vrhovnik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Majda Vrhovnik
Majda Vrhovnik
Mesto rođenjaLjubljana
 Kraljevina SHS
Datum smrti14. 5. 1945. (23 godina)
Mesto smrtiKlagenfurt
 Nacistička Nemačka
Profesijastudent medicine
Članica KPJ od1940.
Učešće u ratovimaNarodnooslobodilačka borba
Narodni heroj od20. decembra 1951.

Majda Vrhovnik Lojzka (Ljubljana, 14. april 1922Klagenfurt, 4. maj 1945), student medicine, učesnica Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođena je 14. aprila 1922. godine u Ljubljani. Posle završene osnovne škole i gimnazije upisala je studije medicine na Medicinskom fakultetu u Ljubljani. Za vreme studija bila je član Slovenskog kluba i studentskog revolucionarnog pokreta. U članstvo Komunističke partije Jugoslavije primljena je 1940. godine.

Odmah posle okupacije Kraljevine Jugoslavije prešla je u ilegalnost. Postala je kurir organizacionog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Slovenije Toneta Tomšiča. Kada je okupator saznao za njenu delatnost, u odsustvu je osuđena na doživotni zatvor, a njeni roditelji su držani više meseci u zatvoru kao taoci. Uprkos tome, Majda je i dalje ostala u Ljubljani. Sarađivala je u organizovanju ljubljanske ilegalne tehnike. Kao kurir, snabdevala je rukopisima ilegalne štamparije Podmornica i Tunel. Uz pomoć brata uspela je da organizuje bunker, u kojemu je počev od 4. maja 1943. godine, devet meseci umnožavala „Ljudsku pravicu“, „Slovenski poročevalec“, „Radio vestnik“ i razne druge brošure.

Po sopstvenoj želji, 22. januara 1944. godine, poslata je u Slovenačko primorje. Tamo je obavljala funkciju instruktora SKOJ-a za Idriju i instruktora skojevskog kursa pri Oblasnom komitetu SKOJ-a za Primorsku. Međutim, ni tu se nije mnogo zadržala, već se dobrovoljno javila za politički rad u Koruškoj. U leto 1944. godine imenovana je za sekretara Okružnog komiteta KPS za Mežicu, a zatim je preko Drave, otišla na Gure i u Celovec. U jesen 1944. godine postala je član Sreskog komiteta KPS za Celovec. Preobučena kao seoska devojka, više meseci se zadržala u Celovcu i učestvovala u organizovanju odbora Osvobodilne Fronte, obavještajne službe i ilegalne štampe za grad.

Gestapo je uspeo da je izdajom otkrije i 28. februara 1945. godine je uhapšena u kući pod Križnom gorom blizu Celovca. U zatvoru je strahovito mučena i 4. maja 1945. godine ubijena.

Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije, 20. decembra 1951. godine, proglašena je za narodnog heroja.

Nasleđe[uredi | uredi kod]

Osnovna škola Majde Vrhovnik u Ulici Simona Gregorčiča 16 u Ljubljani dobila je ime po Majdi Vrhovnik 1958. godine[1], a je nastala spajanjem Osnovne škole br. 5 u Šubičevoj ulici i Osnovne škole br. 6 na Cesti Vrtača.[2] Ispred škole se nalazi njena bista, rad slovenačkog vajara Stojana Batiča iz 1961. godine.[3]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Bitenc, Francka, Mira Delavec, & Polona Lahajner Kališnik. 2009. Vse najboljše, Majda!: zbornik ob 50-letnici OŠ Majde Vrhovnik. Ljubljana: Osnovna šola Majde Vrhovnik.
  2. Debevec, Marjetka Balkovec. 2003. "Ob stoletnici učiteljice Vide Uršič." Šolska kronika: zbornik za zgodovino šolstva 36: 81–88, str. 81.
  3. Uradni list Republike Slovenije 3 (1993), str. 2943.

Literatura[uredi | uredi kod]