John od Engleske

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ivan Bez Zemlje
kralj Engleske
Vladavina 6. travnja 1199. - 19. listopada 1216.
Krunidba 27. svibnja 1199.
Prethodnik Rikard I. Lavljeg Srca
Nasljednik Henrik III.
vojvoda Normana
Vladavina 1199.-1216.
Prethodnik Rikard IV. Lavljeg Srca
Nasljednik Henrik III.
Supruge Izabela od Gloucestera
Izabela od Angoulêmea
Djeca Henrik III., kralj Engleske
Rikard od Cornwalla
Ivana, kraljica Škotske
Izabela Engleska
Eleonora od Leicestera
Dinastija Anjou-Plantagenet
Otac Henrik II.
Majka Eleonora Akvitanska
Rođenje 24. prosinca 1167.
palača Beaumont, Oxford
Smrt 19. listopada 1216.
dvorac Newark, Newark-on-Trent, Nottinghamshire
Pokop Worcesterska katedrala

Ivan Bez Zemlje (1166. - 1216) bio je engleski kralj.

Vladao je od 1199. godine. Bio je najmlađi sin Henrika II. od njegovih petero sinova. Prvotno je ostao bez posjeda koji bi mu donosili prihode pa je prozvan John Lackland (francuski: Sans Terre), "bez zemlje".

Dok je njegov stariji brat Rikard I. Lavljeg Srca bio u Trećem križarskom ratu pokušao mu je oteti krunu. Pokorio se bratu nakon njegova povratka, a po njegovoj smrti naslijedio ga je na prijestolju.

U ratovima s Francuskom izgubio je gotovo sve svoje francuske posjede. Slabljenje njegova položaja na kontinentu pratile su i domaće neprilike. Godine 1205. sukobio se sa papom Inocentom III. zbog imenovanja nadbiskupa u Canterburyju. Papa je iz toga razloga na Englesku bacio interdikt 1208. i ekskomunicirao Ivana 1209. godine. Nastali neredi, a i visoki ratni troškovi u Walesu i Irskoj, uvjetovali su samovoljniji odnos Ivana prema velikašima i bezobzirnu poreznu politiku prema svim podanicima.

Godine 1213., bojeći se da ne izgubi prijestolje, Ivan se pokorio papi i priznao se njegovim vazalom pristavši da Engleska postane papin feud. Protiv njegova načina vladanja podigli su se velikaši i prisilili ga da 15. lipnja 1215. godine potpiše i objavi Veliku povelju sloboda (Magna charta libertatum) koja je ograničila kraljevu vlast i zajamčila temeljne slobode njegovim podanicima, kako velikašima, tako i slobodnjacima. Kako se nije kanio držati potpisane obveze, Ivan se obratio papi, koji ga je oslobodio prisege. Uslijed toga je izbio građanski rat tijekom kojeg je Ivan umro.

Supruge i djeca

[uredi | uredi kod]

Ivan je imao dvije žene:

Ivan je imao djecu samo s drugom suprugom:

Prethodnik: Kralj Engleske Nasljednik:
Rikard I. Lavljeg Srca Henrik III., kralj Engleske