Edgar Miroljubivi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Edgar I. Miroljubivi
Edgar I. Miroljubivi, vitraj
kralj Engleza
Vladavina 1. listopada 959. - 8. srpnja 975.
Krunidba Bath, 973.
Prethodnik Edwy
Nasljednik Edvard II. Mučenik
Supruga Ethelfleda (um. 975.)
Elfrida (um. 1000.)
Djeca
S Ethelfledom:

1. Edita Wiltonska (961.)
2. Edvard II. Mučenik (962.)
S Elfridom:
3. Ethelred II. Nespremni (968.)

Dinastija Wessex
Otac Edmund I. Veličanstveni
Majka Elgiva Shaftesburyjska
Rođenje oko 7. kolovoza 943.
Wessex, Engleska
Smrt 8. srpnja 975.
Winchester, Wessex, Engleska
Pokop Glastonburyjska opatija

Edgar I. Miroljubivi je bio engleski kralj, rođen oko 7. kolovoza 943., a umro 8. srpnja 975. godine.

Biografija

[uredi | uredi kod]

Edgar je bio sin Edmunda I. Veličanstvenog i Elgive Shaftesburyjske (kasnije proglašene svetom), a krunu je naslijedio godine 959. od svog starijeg brata Edwyja koji je te godine umro. Od godine 957., nakon što je u bitci kod Gloucestera porazio brata Edwyja, bio je vladar sjevernog dijela Engleske: Northumbrije i Mercije. Nakon Edwyjeve smrti ponovno je ujedinio Englesku. Nadimak Miroljubivi ne odgovara u potpunosti istini, budući da je bio puno snažniji i sposobniji vladar od svog brata.

Učvrstio je unutarnji poredak u zemlji organiziravši je u grofovije i okruge. Uredio administrativni sustav ubiranja poreza, te je novac kovao prosječno svakih šest godina što je u ono vrijeme bio veliki administrativni uspjeh. Organizirao je mornaricu koja je imala zadaću braniti zemlju od napada Vikinga sa sjevera.

Godine 973. u Bathu organizirao svoju raskošnu krunidbu, te je postao prvi kralj koji je i formalno okrunjen za kralja Engleske. Sebe je nazivao i imperatorom. Naslijedio ga je najstariji sin Edvard. Imao je dvije žene, a jedna se zvala Elfrida.

Vlast

[uredi | uredi kod]

Iako nije bio naročito miroljubiv vladar, njegovo vladanje je obilježio mir. Kraljevina Engleska je bila na vrhuncu. Učvrstio je političko jedinstvo koje su postigli njegovi predšasnici. Edgar je pretkraj svoje vlasti toliko uspješno ujedinio Englesku do te mjere da je bilo iznimno nevjerojatnim da bi se moglo zbiti da bi Engleska opet nazadovala u stanje državne podijeljenosti na međusobno zavađena kraljevstva, kao što je to bilo slučajem za vrijeme dok je vladao Eadred.

Prethodnik: Kralj Engleske Nasljednik:
Edwy Edvard II. Mučenik