Edward Balliol

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Edward Balliol
Informacije
Rođenje oko 1283.
?
Smrt oko 1367.
?

Edward Balliol bio je pretendent na škotski tron, od 1314. a uz pomoć engleskog kralja Edwarda III, jedno kratko vrijeme (1332. - 1336.) uz povremene prekide bio je formalno i škotski monarh.

Biografija[uredi | uredi kod]

Edwardov otac - John Balliol bio je škotski kralj[1] od 1292. do 1296. kad ga je kao nezahvalnog vazala svrgnuo engleski kralj Edward I, koji ga je inače postavio na tron.

Edward Balliol iskoristio je metež na škotskom dvoru u vrijeme kad je David II bio još dijete, pa su u njegovo ime vladali regenti i sa vojskom istomišljenika - feudalaca kojima je Davidov otac Robert Bruce oduzeo posjede krenuo iz Engleske na Škotsku - 1332. Njegova vojska uspjela je pobjediti Škote u Bitci kod Dupplin Moora (Scone) koju je vodio regent Domhnall od Mara. Pa se odmah nakon te bitke dao okruniti u Sconu, ali je zbog nezadovoljstva Škota vrlo brzo morao pobjeći u Englesku.

Ponovno se vratio u Škotsku 1333. nakon što je Edward III 19. jula 1333. u Bitci kod Halidon Hilla pobjedio vojsku regenta Archibalda Douglasa. Edward III proglasio ga je škotskim monarhom, ali kako je bio samo Edwardov vazal većina Škota nije ga smatrala svojim vladarom, pa je opet morao pobjeći u Englesku.[1]

Nakraju se odrekao prava na škotsku krunu 1356. u korist kralja Edwarda III u zamjenu za uzdržavanje.[1]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 Balliol family (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 18. 1. 2015. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]