Canterbury

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Disambig.svg Za ostala značenja v. Canterbury (razvrstavanje).

Koordinate: 51°16′30″N 1°05′13″E / 51.275°N 1.087°E / 51.275; 1.087

Canterbury
Canterbury is located in Kent
Canterbury
Canterbury

Canterbury shown within the United Kingdom
Stanovništvo 43,432  (2001)
OS grid referenca TR145575
 - London  62.8 miles
Distrikt Canterbury
Pokrajina grofovija Kent
Regija
Konstitutivna zemlja Engleska
Suverena država Ujedinjeno Kraljevstvo
Poštanski grad CANTERBURY
Distrikt poštanskog koda CT1, CT2, CT3, CT4
Pozivni broj 01227
Policija
Vatrogasna služba
Ambulantne službe
Evropski parlament
Parlament UK Canterbury
Popis lokacija: UK • Engleska • Kent

Canterbury (fonetski:ˈkæntɚbᵊri ili ˈkæntɚbɛri)[1] je historijski katedralni grad u Engleskoj, koji administrativno pripada Gradu Canterbury, distriktu grofovije Kent u Jugoistočnoj Engleskoj. Smješten je na rijeci Stour.

Nastao je kao britsko naselje kome su rimski osvajači u 1. vijeku dali ime Durovernum Cantiacorum. Kasnije je postalo glavno naselje jutskih doseljenika, te dobilo svoje englesko ime Canterbury, izvedeno od staroengleskog Cantwareburh ("uporište nardoa Kenta"). Nakon što se Kraljevina Kent preobratilo na kršćanstvo godine 597. sv. Augustin je u gradu postavio biskupsku stolicu i tako postao prvi nadbiskup Canterburyja, a što je mjesto odakle se danas upravlja Crkvom Engleske i svjetskom Anglikanskom zajednicom (iako današnja Provincija Canterbury pokriva cijeli jug Engleske). Ubistvo Thomasa Becketa u Canterburyjskoj katedrali 1170. je katedralu učinilo omiljenim mjestom hodočašća za krščane sa svih strana svijeta. To je hodočašće poslužilo Geofferyju Chauceru kao inspiracija za njegov klasični tekst iz 14. vijeka poznat kao Canterburyjske priče. Važnosti grada za historiju književnosti je doprinijelo i to što je bio rodnim mjestom znamenitog dramatičara Christophera Marlowea u 16. vijeku.

U gradu postoje mnoge historijske zgrade, uključujući bedem koji potiče još iz rimskih vremena, a koji je dograđen 14. vijeku; ruševine opatije sv. Augustina i normanskog zamka, te po mnogima najstarija obrazovna institucija u Engleskoj Kraljeva škola (The King's School). Od modernih zgrada su najvažnije Univerzitet Kenta, Canterburyjski univerzite Kristove crkve, kazalište Marlowe Theatre i igralište St Lawrence Ground na kome nastupa Kent County Cricket Club. Lokalna uprava, čija je jedinica distrikt Grad Canterbury, pokriva nešto šire područje.

Međunarodni odnosi[uredi - уреди | uredi izvor]

Canterbury je zbratimlje sa sljedećim gradovima:

Gradovi-partneri

Protocol D'accord [3]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Roach, Peter; Hartman, James; Setter, Jane i dr.., ur. (2006). Cambridge English Pronouncing Dictionary (17th izd.). Cambridge: CUP. ISBN 978-0-521-68086-8. 
  2. http://www.canterbury.gov.uk/buildpage.php?id=1133 Canterbury City Council – Twinning contacts. Retrieved on 14 October 2009
  3. http://www.canterbury.gov.uk/main.cfm?objectid=828 Canterbury City Council – International Links. Retrieved on 17 January 2011

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]