Fudžaira (emirat)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Emirat Fudžaira
(ar) إمارة الفجيرة
Zastava Emirata Fudžaire
Zastava
Koordinate: 25°16′N 56°20′E / 25.267°N 56.333°E / 25.267; 56.333
Država  Ujedinjeni Arapski Emirati
Glavni grad Fudžaira
Vlast
 - Vrsta monarhija
 - emir Hamad ibn Muhamed al-Šarki
Površina
 - Ukupna 1300 km²[1]
Stanovništvo (2012.)
 - Područje utjecaja 182.023[1]
Vremenska zona UTC+4 (UTC)
Službene stranice
www.fujairah.ae
Karta
Emirat Fudžaira na karti Ujedinjenih Arapskih Emirata
Emirat Fudžaira na karti Ujedinjenih Arapskih Emirata

Emirat Fudžaira na karti Ujedinjenih Arapskih Emirata

Emirat Fudžaira (arap. إمارة الفجيرة), je jedan od sedam emirata u federaciji Ujedinjeni Arapski Emirati, on je jedini emirat koji ne leži uz Perzijski zaljev već s njegove druge istočne strane uz Omanski zaljev.[2] Emirat je imenovan po njegovoj prijestolnici Fudžairi.

Geografija[uredi | uredi kod]

Pejzaž emirata na sjeveru
Obala u Omanskom zaljevu

Fudžaira leži na istočnoj brdovitoj strani poluotoka Musandam (rog jugoistočne Arabije) i ima podijeljen teritorij koji se sastoji od dva dijela prekinuta enklavama drugih emirata, tako da su granice emirata samo apstraktni provizorij ucrtan na kartama.[2] Jedna od najvećih karakteristika tog emirata je da ima najviše oborina (iako je i to relativno malo) od svih ostalih u toj federaciji, tako da ipak ima uvjete za poljoprivredu.

Emirat Fudžaira je svojom površinom od 1700 km²[2] peti po veličini emirat Ujedinjenih Arapskih Emirata. Glavni grad i najveće urbano naselje je grad Fudžaira, smješten duž obala Omanskog zaljeva. U sjevernom dijelu emirata leži Diba, maleni teritorij koji dijele Fudžaira, Oman i Emirat Šardža.[2]

Jedan od kuriozuma Fudžaire je da ima najstariju džamiju (al-Badija) u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, izgrađenu 1446. od cigli i blata.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Emirat Fudžaira ima 182.023 stanovnika (popis 2012.) od kojih njih 72,292 živi u glavnom gradu.[1]

Historija[uredi | uredi kod]

Emirat je imao burnu historiju koja se intezivirala krajem 19. vijeka, a u centru tih zbivanja bila je borba sa susjednim šeicima iz Šardže koji su zauzeli taj kraj oko 1850. i vladali njime.[2] Odtad traje borba lokalnih šeika iz Fudžaire, koji su se uz pomoć saveznika željeli osamostaliti. Ipak ih u to vrijeme nitko od emirata današnje federacije nije priznavao, kao i Velika Britanija već su ih držali za sastavni dio Šardže. Zbog tog su je šeik iz Fudžaire poveo niz oružanih ustanaka pa je od 1886. vladao gotovo potpuno samostalno.[2] U to vrijeme aspiracije na teritorij Fudžaire imali su sultanati Muskat i Oman, kao i susjedni emirat Abu Dabi, ali to nije odobravala Britanija jer njihovi zahtjevi nisu imali realnu podlogu. Unatoč tome britanska vlada priznala je i prihvatila Fudžairu kao nezavisni entitet tek 1952. godine.[2] Fudžairski šeik morao je predhodno potpisati sve ugovore o suradnji sa Britanijom, kao i ostali šeici buduće federacije. Ti ugovori omogućavali su Britaniji da vlada nad njima kao protektoratima.[2] Kada je Britanija krajem 1960-ih objavila svoju namjeru da napusti Perzijski zaljev, Fudžairi je predloženo da postane član federacije Arapskih Emirata, a nakon povlačenja Bahreina i Katara iz buduće federacije emirat je 1971. postao jedan od sedmero konstitutivnih članova novih nezavisnih Ujedinjenih Arapskih Emirata.[2]

Lista vladara Fudžaire[uredi | uredi kod]

Emiratom su sve do 1952. vladali šeici iz Šardže (dinastija al-Kasimi), nakon njih lokalna dinastija Šarki.[3]

Privreda[uredi | uredi kod]

Emirat Fudžaira je ekonomski jedan od najsiromašnijih članova Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji ima nešto poljoprivrede u brdovitoj unutrašnjosti gdje se uglavnom se uzgaja povrće i duhan.[2] Obalne lučice duž Omanskog zaljeva baze su manje flote ribarskih brodova, a imaju i nešto malih tradicionalnih brodogradilišta. U prijestolnici Fudžairi podignuto je nekoliko tvornica za proizvodnju keramike i obradu mramora.[2] Pored tog značajna je i proizvodnja cementa u gradu Dibi al-Fudžairi.

Između 1964. i 1972. Emirat Fudžaira bavio se (kao i ostali emirati) izdavanjem poštanskih maraka namjenjenih filatelistima, koje međutim filatelistički znalci nisu priznavali kao neku vrijednost, jer zapravo nisu bile namjenjene poštanskom prometu.[2]

Transport[uredi | uredi kod]

Od kad je početkom 1980-ih izgrađena nova kontejnerska luka u prijestolnici Fudžairi, ona je izrasla u značajni transportni centar za prekrcaj roba.[2] Emirat je danas povezan asfaltnim cestama sa susjednim emiratima, sama prijestolnica Fudžaira povezana je magistralom koja presjeca poluotok Musandam s gradom Šardžom, a obalnom cestom duž Omanskog zaljeva s ostalim naseljima emirata i susjednim Sultanatom Omanom. Glavni grad ima i međunarodni aerodrom (IATA: FJR, ICAO: OMFJ) koji se nalazi odmah pored centra grada.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 UNITED ARAB EMIRATES (engleski). Citypopulationde. Pristupljeno 03. 09. 2014. 
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 Al-Fujayrah (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 03. 09. 2014. 
  3. 3,0 3,1 Fujairah (engleski). Regnal chronology. Arhivirano iz originala na datum 2009-07-13. Pristupljeno 03. 09. 2014. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]