Casa Batlló

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Casa Batlló
Svjetska baštinaUNESCO
 Španija
Registriran:1984. (8. zasjedanje)
prošireno 2005.
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:i, ii, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Kuća Batlló (katalonski: La Casa Batlló) je stambena zgrada u Barceloni, u ulici Passeig de Gràcia br. 43, i jedno je od ključnih djela Antonija Gaudíja.

Zgrada je građena od 1904. do 1906. godine u dijelu grada znanom kao "Jabuka nesklada" (katalonski: Manzana de la discordia) jer je prepuna primjera katalonske modernističke arhitekture (Art Nouveau). Kako "manzana" znači i "jabuka", ali i "stambena četvrt", radi se o igri riječi.

Kuću Batlló je, za obitelj Josepa Batlló i Casanovasa, lokalnog industrijalca, preuredio Gaudí u svom ekstremnom osobnom stilu. Gaudí je obnovio fasadu, interijer, ali i namještaj. Salvador Dalí je nazvao njegovu fasadu: "snažan i besmislen sjaj raznobojnog mozaika koji isijava iz neobičnih vodenih oblika". Kult zakrivljene linije i širenje oblika je najvažnije za simboliku vitalnosti koja se odlikuje na svakom detalju, od stupova do balkona. Fasada izgleda kao živi organizam koji vibrira.

Zapravo toranj s križnim cvijetom simbolično predstavlja svetog Jurja, zaštitnika Barcelone, koji ubija zmaja (simbol kraljevske Španjolske) prikazanog krljuštima krovnog crijepa, dok su balkoni oblikovani kao lubanje njegovih žrtava, a stupovi njihove kosti.

Povezano[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]