Boleslav IV Kovrčavi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Boleslav IV Kovrčavi
Gravura Boleslava Kovrčavog
Poljski vojvoda
Vladavina 1146. - 1173.
Prethodnik Vladislav II. Progonjeni
Nasljednik Mješko III. Stari
Supruga Vjačeslava Novgorodska
Marija
Djeca Lešek Mazovski
Dinastija Pjastovići
Otac Boleslav III Krivousti
Majka Salomea od Berga
Rođenje oko 1125.
Smrt 1173.

Boleslav IV Kovrčavi (poljski: Bolesław Kędzierzawy) (oko 1125. - 1173.)[1] bio je jedan od vojvoda iz Dinastije Pjastovića koji je vladao Poljskom kao Seniorski vojvoda Poljske od 1146. do 1173.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je kao drugi po redu sin Boleslava III Krivoustog, pa je po očevom Testamentu njemu pripalo pravo na Mazovsko-Kuvajsko vojvodstvo, a starijem bratu Vladislavu Progonjenom pravo da vlada zemljom kao Seniorski vojvoda Poljske.

Nakon što mu je brat svrgnut sa krakovskog trona i protjeran iz zemlje, Boleslav je - 1146. postao Seniorski vojvoda Poljske.

Svo vrijeme svoje vladavine morao se boriti da zadrži svoj položaj, jer se Vladislav uz pomoć papa i Svetog rimskog carstva na sve moguće načine htio vratiti na tron.[1] Kad mu to nije uspjelo silom pokušao je slanjem Papinskog legata Guida, koji je 1148. pokušao uvjeriti poljske vojvode da priznaju sizerenstvo Vladislava Progonjenog.[1]

Nakon neuspjeha te misije Vladislav se pridružio caru Fridriku Barbarosi u napadu na Boleslava. Barbarosa je 1157. porazio Boleslava i prisilio ga da prizna za vladara i plati visoku reparaciju, a 1163. i podjeli Šlesku na manja vojvodstva, koja je tako razjedinjena podpala pod njemački utjecaj.[1]

Nakon tog je izgubio i Pomeraniju.[1]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Boleslaus the Curly (engleski). Artyzm. Pristupljeno 11.02.2021. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]