Šleska

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Šleska
U crvenim granicama Austrijska Šleska, u svijetlo plavoj boji Pruska Šleska
U sastavu  Poljska
 Njemačka
 Češka
Glavni grad Wrocław
Površina 40.400 km²
Stanovništvo 8.000.000
Gustoća 198.020 stanovnika na km²

Šleska ili Šlezija je historijska regija u srednjoj Evropi koja se danas većim dijelom nalazi u Poljskoj, a manjim dijelom u Češkoj i Njemačkoj.

Najveći šleski gradovi su Wrocław i Katowice u Poljskoj i Ostrava u Češkoj. Najveća rijeka koja protječe Šleskom je Odra. Zauzima površinu od 1.717 km2 i ima oko 3 miliona stanovnika.

Osobine i historija[uredi | uredi kod]

Zastava
Grb

Šleska se nalazi uz gornji i srednji tok rijeke Odre i jasno je ograničena na jugu planinskim lancem Sudeta. Njegov historijski glavni grad i glavno središte je grad Wrocław (nj. Breslau), a na području historijske Sleške nalaze se gradovi Ostrava (Ostrau), Katowice (Kattowitz), Gliwice (Gleiwitz), Bytom (Beuthen), Zabrze (Hindenburg), Syców (Groß Wartenberg), Namysłów (Namslau), Tychy (Tichau), Opole (Oppeln), Wałbrzych (Waldenburg), Zielona Góra (Grünberg), Chorzów (Königshütte), Brzeg (Brieg), Legnica (Liegnitz), Kłodzko (Glatz), Jelenia Góra (Hirschberg), Lubin (Lüben), Głogów (Glogau), Świdnica (Schweidnitz), Bolesławiec (Bunzlau), Oleśnica (Oels), Mysłowice (Myslowitz), Będzin (Bendsburg), Racibórz (Ratibor), Havířov (Hawierow), Český Těšín (Teschen), Görlitz.

Razni nazivi ove pokrajine su prilično slični u raznim jezicima i povezana su s imenom rijeke (danas rijeka Ślęza) i brda (planina Ślęża) u srednjo-južnoj Šleskoj, koja je služila kao mjesto kulta za pogane prije pokrštavanja. Neki polonisti naziv Ślęża [ˈɕlɛ̃ʐa] ili Ślęż [ɕlɛ̃ʂ] svode na sa staropoljskim riječima ślęg [ɕlɛŋk] i śląg [ɕlɔŋk], što znači vlaga ili slično.[1]

Podjele[uredi | uredi kod]

Nazivi[uredi | uredi kod]

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Rudolf Fischer, Onomastica slavogermanica, Uniwersytet Wrocławski, 2007, t. XXVI, 2007, str. 83.