Odra

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Odra
-{Odra/Oder}-
WyspaRedzinska-GK.JPG
Reka Odra u Vroclavu
Lokacija
Države  Češka
 Nemačka
 Poljska
Gradovi Ostrava, Opole, Vroclav, Frankfurt na Odri, Ščećin
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
u Moravskoj
634 m
Ušće u Ščećinskom zalivu
Dužina 854 km
Pritoke Lužička Nisa, Opava, Bobr, Varta
Hidrologija
Protok
  – srednji

574 m³/s
Sliv
  – površina
Baltički
118.861 km²
Transport
Plovnost od ušća do grad Kozla

Reka Odra (češ. Odra, polj. Odra, nem. Oder, lat. Viadrus, Viadua) je reka u Centralnoj Evropi. Izvire u Moravskoj (Češka Republika) i teče kroz zapadnu Poljsku gde sačinjava 187 kilometara granice između Poljske i Nemačke (deo tzv. linije Odra-Nisa). Reka se uliva u Ščećinsku lagunu severno od Ščećina i onda putem tri rukavca (Dzivna, Svina i Pene) ističe u Baltičko more.

Geografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Reka Odra je duga 854 kilometra: 112 u Češkoj, 742 u Poljskoj (uključujući 187 na granici sa Nemačkom) i druga je po dužini u Poljskoj, posle Visle. Sliv joj ima površinu od 118.861 -{km²}-, 106.056 u Poljskoj (89%), 7.217 u Češkoj (6%), i 5.587 u Nemačkoj (5%). Kanalima je povezana sa rekama Havel, Špreja i Visla. Protiče kroz Šlesko vojvodstvo, Vojvodstvo Opolje, Donje Šlesko vojvodstvo, Vojvodstvo Ljubuš, i Zapadno Pomeranijsko vojvodstvo u Poljskoj i države Brandenburg i Meklenburg-Zapadna Pomeranija u Nemačkoj.

Glavni vodotok se uliva u Šćećinsku lagunu. Na severu lagune su ostrva Usedom (zapadno) i Volin (istočno).

Najveće leve pritoke su Opava, Lužička Nisa i Bobr, a desna Varta.

Najveći grad na reci Odra je Vroclav. Drugi važniji gradovi su Ostrava, Opolje, Glogov, Frankfurt na Odri, Šćećin, Svinoujšće.

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Reku Odru su stari Rimljani nazivali -{Viadrus}- ili -{Viadua}-, i to je bila jedna od komunikacija na „putu ćilibara“ od Baltika prema Rimu. Tokom srednjeg veka, reku su zvali -{Odera}- ili -{Oddera}-. Prvi put se pominje u dokumentu „-{Dagome iudex}-“, gde se opisuju granice rane Poljske države pod vojvodom Mješkom I oko godine 990.

Rani srednjovekovni dokumenti nabrajaju mnoge narode koji su živeli u dolini Odre: Šležane, Opoljance, Volinijane, Piržice i druge.

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]