Basel

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Bazel)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Basel
Bâle - Basilea
Trg - Barfüsserplatz‎, u centru grada
Trg - Barfüsserplatz‎, u centru grada
Koordinate: 47°34′N 07°36′E / 47.567°N 7.600°E / 47.567; 7.600
Država  Švicarska
kanton Basel-Stadt
Vlast
 - gradonačelnik Guy Morin
Površina
 - Ukupna 23.9 km²
Visina 260 m
Stanovništvo (2012.)
 - Grad 170 635
Vremenska zona UTC+1 (UTC+2)
Poštanski broj 4000
Službena stranica www.basel
Karta
Basel is located in Švicarska
Basel
Basel
Basel na karti Švicarske

Basel (francuski: Bâle, talijanski: Basilea) je glavni grad švicarskog kantona Basel-Stadt od 170 635 stanovnika, [1] i treći grad po veličini nakon Geneve i Züricha.

Geografske karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

Basel leži na sjeveru Švicarske, na tromeđi sa Njemačkom i Francuskom duž obala rijeke Rajne. Rijeka ga dijeli na dva dijela; manji historijski zvan Kleinbasel (Mali Basel) na desnoj obali i novog dijela Grossbasel (Veliki Basel) na lijevoj obali.

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Prva naselja na teritoriji današnjeg Basela nastala su još za prahistorije njih su osnovala keltska plemena. Početkom nove ere teritorij današnjeg Basela okupirali su Rimljani i osnovali naselje Augusta Raurica 10 do 20 km od današnjeg centra grada. Negdje pred kraj Rimskog Carstva ustalio se naziv Basilea ili Basilia za grad.

Početkom srednjeg vijeka kroz taj kraj protutnjalo je mnogo barbarskih plemena, - 917. grad su razorili Ugari. Od 999. godine naselje došlo pod upravu prinčeva - biskupa, pod njihovom vlašću ostao je sve do pojave protestantizma u 16. vijeku. U 11. vijeku počinje izgradnja katedrale, a u slijedećem vijeku izgrađen je most preko Rajne, zahvaljujući kojem je grad postao važan prometni centar i veliko trgovište. Univerzitet je osnovan - 1460. kao najstarija švicarska visokoškolska ustanova

Basel se pridružio Švicarskoj konfederaciji - 1501. Od 1529. Basel je postao jedan od centara protestanske reformacije, i to onog krila koje je bilo pod velikim uticajem Jeana Calvina. U to vrijeme grad je postao značajno središte nauke, umjetnosti i štampe.

Tokom Francuske revolucije (1789. - 1799.) građani Basela su aktivno sudjelovali u svim događanjima, pa je grad sa okolinom 1792. godine pripojen francuskoj marionetskoj - Rauracijskoj republici. Basel je bio dio te republike sve do pada Napoleona 1814. godine. Tad je Basel sa okolicom pripojen Švicarskoj konfederaciji, a to stanje ostalo je nepromjenjeno do danas. Zbog velikih nesuglasica sa svojom okolicom, 1833. došlo je do razdvajanja dotadašnjeg kantona Basel na dva nova; Basel-Stadt (sam grad) i Basel-Landschaft (okolica).

Privreda[uredi - уреди | uredi izvor]

Basel je u svjetskim razmjerima značajni centar kemijske i farmaceutske industrije. Velike farmaceutske kompanije kao Novartis i Hoffmann-LaRoche imaju sjedište u Baselu. Pored toga Basel je glavni željeznički čvor sa jednim od najvećih teretnih željezničkih kolodvora u Evropi. Sa svojom brodskom lukom (jedinom u Švicarskoj) Basel je putem reke Rajne povezan sa Sjevernim morem. Aerodrom Basel se nalazi na teritoriji Francuske i povezan je eksteritorijalnim putem sa gradom. Kroz aerodrom prolazi francusko-švicarska carinska zona.

Panorama grada
Panorama grada

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. "Struktur und Entwicklung" (njemački). Basel-Stadt. http://www.statistik-bs.ch/tabellen/t01/1. pristupljeno 07. 03. 2013. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]