Robert Wise

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Robert Wise
Wise na premijeri filma Air America, 1990
Biografske informacije
RođenjeRobert Earl Wise
(1914-09-10)10. 9. 1914.
Winchester, Indiana, SAD
Smrt14. 9. 2005. (dob: 91)
Westwood, Los Angeles, Kalifornija, SAD
SupružnikPatricia Doyle (1942–Greška izraza: Neočekivani < operator)
Millicent Franklin (1977–Greška izraza: Neočekivani < operator)
Profesionalne informacije
Zanimanjefilmski režiser, filmski producent, filmski montažer
Znamenita djela

Robert Wise (10. rujna 1914. - 14. rujna 2005.), američki filmski montažer, redatelj i producent, dobitnik Oscara za režiju i produkciju.

Za razliku od redatelja poput Stanleyja Kubricka, koji su uvijek željeli svoju redateljsku viziju prenijeti na platno, Wise je dopuštao da priča diktira stil (a nekad i studio). Međutim, kasniji kritičari, kao što je Martin Scorsese, inzistirat će na tome da je, unatoč Wiseovoj koncentraciji na stilsku perfekciju u okvirima žanra i budžeta, njegov izbor djela više u funkciji Wisea kao umjetnika, a ne zanatlije. Bez obzira na sve, Wiseov pristup donijet će mu veliki uspjeh u mnogim tradicionalnim filmskim žanrovima: od horora preko noira do vesterna, ratnih filmova, SF-a, mjuzikla i drame.

Životopis[uredi | uredi kod]

Rođen u Winchesteru, Indiana, Wise je svoju filmsku karijeru počeo u studiju RKO kao montažer zvuka i glazbe, ali je ubrzo zaradio nominaciju za montažu filma Građanin Kane, 1941. Wise je bio zadnji preživjeli član filmske ekipe.

Wise je pohađao srednju školu u Connersvilleu, Indiana, a školski auditorij je dobio ime po njemu, Robert E. Wise Center for Performing Arts.

U ožujku 1987. je preuzeo Oscara za najboljeg glumca umjesto odsutnog Paula Newmana, koji je nagradu dobio za film Boja novca.

Redateljska karijera[uredi | uredi kod]

Prvi redateljski posao bilo mu je snimanje dodatnih scena za Wellesov film The Magnificent Ambersons, a onda je debitirao s hororom The Course of the Cat People iz 1944., zajedno s holivudskim producentom i redateljem horora, Valom Lewtonom. Suradnja će uroditi s još nekoliko poznatih horor filmova.

1947. je režirao klasik noira Rođen da ubija, s Lawrenceom Tierneyjem,a dvije godine poslije boksački film The Set-Up. Wiseovo nelinearno korištenje vremena izvršit će utjecaj na kasnije noir filmove kao što su Pljačka Stanleyja Kubricka i Pakleni šund Quentina Tarantina.

U pedesetima je Wise dokazao kako se snalazi u mnogim žanrovima, od SF-a u filmu Dan kad je Zemlja stala, preko melodramatskog So Big, do filma Želim živjeti!, za kojeg je nominiran za Oscara za režiju.

1961. se udružio s Jeromeom Robbinsom kako bi snimio Priču sa zapadne strane, mjuzikl za koji je nagrađen Oscarima za režiju i najbolji film. Ponovio je ovo dostignuće s filmom iz 1965., Moje pjesme, moje snovi.

Moje pjesme, moji snovi je bio film koji je Wise snimio kako bi smirio studio jer je pripremao tešku produkciju filma Misija u Kini, sa Steveom McQueenom, Richardom Attenboroughom i Candice Bergen. Iako radnjom smješten na kraj dvadesetih godina u Kini, teme su se odnosile na tada aktualni Vijetnamski rat pa su se činile bezvremenskima.

U sedamdesetima je režirao filmove kao što su The Andromeda Strain, Hindenburg, horor Audrey Rose i prvi film Zvjezdane staze. 1989. je režirao svoj posljednji dugometražni film, Rooftops.

Iako na zalasku karijere, Wise je ostao aktivan u produkciji DVD verzija svojih filmova, čak se pojavljujući na promocijama tih filmova.

Wise je bio predsjednik Udruženja redatelja Amerike i Akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

Nakon srčanog udara u svojem domu, odveden je u kalifornijsku sveučilišnu bolnicu, gdje je umro od zatajenja srca. Umro je 14. rujna 2005., četiri dana nakon svog rođendana.

Izabrana filmografija[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]