The Andromeda Strain (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. The Andromeda Strain (razvrstavanje).
The Andromeda Strain
RežijaRobert Wise
ProducentRobert Wise
ScenarioNelson Gidding
PredložakThe Andromeda Strain; autor:
Michael Crichton
Uloge
MuzikaGil Mellé
FotografijaRichard H. Kline
Montaža
DistribucijaUniversal Pictures
Datum(i) premijere
12. 3. 1971 (1971-03-12)
Trajanje130 min.[1]
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet6,5 mil. $[2][3]
Bruto prihod12,4 mil. $[4]

The Andromeda Strain (sh. Andromedin soj) je američki science fiction film snimljen 1971. godine u režiji Roberta Wisea. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Michaela Crichtona. Radnja započinje kada se vojni satelit sruši u blizini gradića u pustinji Novog Meksika i nakon čega uslijedi nagli pomor cjelokupnog stanovništva, a što američku vladu, uvjerenu da je to prouzročio vanzemaljski mikoorganizam, pokreće protokol u svrhu zaustavljanja zaraze. Protagonisti su vrhunski naučnici koju su za tu svrhu okupljeni u tajnom podzemnom bunkeru koji im istovremeno služi i kao laboratorija.

The Andromeda Strain je predstavljao prvu filmsku adaptaciju jednog Crichtonovog romana, te se, kao i predložak, kasnije često nazivao jednim od prvih modernih tehno-trilera. Film se isticao izuzetno vještom režijom koja napetost stvarala uz kombinaciju tehnike podijeljenog ekrana i muzike Gila Melléa. U film su uložena prilična sredstva, prije svega kako bi se stvorila uvjerljiva "futuristička" podzemna laboratorija, ali i neke od prilično modernih tehnika specijalnih efekata iza kojih je stajao veteran Douglas Trumbulla; kako bi se što uvjerljivije dočarao strani vanzemaljski organizam, u filmu je korištena i kompjuterska grafika, a što je predstavljao prvi takav slučaj u historiji Hollywooda. Film je nakon premijere podijelio kritiku - dio je cijenio vjernost romanu, a dio zamjerao preveliku razvučenost. Komercijalni rezultati su, pak, bili solidni.

Godine 2008. je u produkciji Sci Fi Channela snimljen remake u obliku istoimene miniserije koja je, pak, doživjela neuspjeh.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. THE ANDROMEDA STRAIN (AA)”. British Board of Film Classification. March 12, 1971. Pristupljeno 27. II 2015. 
  2. Greatest Visual and Special Effects - Milestones in Film. AMC's FilmSite. Retrieved May 17, 2014.
  3. Hollywood Today: Mike Crichton, a Skyscraper in Any Form; Norma Lee Browning. Chicago Tribune (1963-Current file) [Chicago, Ill] 30 Aug 1970: s2 says $6 million
  4. Box Office Information for The Andromeda Strain. The Numbers. pristup 21. V 2012.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]