Rising Sun (roman)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Rising Sun
korice prvog izdanja sa likom supermodela Gie Carangi
Autor(i)Michael Crichton
Dizajn koricaChip Kidd
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski
Žanr(ovi)kriminalistički triler
IzdavačAlfred A. Knopf[1]
Datum izdanja27. januar 1992
Vrsta medijatvrdi uvez, meki uvez
Stranica385
ISBN0-394-58942-4
OCLC broj24216739
Dewey Decimal813/.54 20
LC klasifikacijaPS3553.R48 R57 1992

Rising Sun (sh. Izlazeće sunce) je kriminalistički roman američkog književnika Michaela Crichtona objavljen 1992. godine, poznat po tome što je zbog političkih konotacija postao najkontroverznije djelo njegovog opusa.

Radnja počinje u središtu Los Angelesu, gdje je za vrijeme zabave povodom otvaranja novog poslovnog nebodera u vlasništvu pronađena japanske korporacije Nakatomo pronađena zadavljena američka manekenka. Protagonist je poručnik Peter J. Smith, službenik za vezu losanđeleske policije kome je povjerena istraga, ali i savjetnik u liku umirovljenog policijskog kapetana Connora, koji je dugo vremena proveo u Japanu i dobro zna jezik i kulturu; te vještine Smithu dobro dođu, s obzirom na stalne opstrukcije od japanskih vlasnika zgrade, kao i to da je sve izglednije da je ubistvo bilo dio mnogo šire i opasnije zavjere vezane uz japansko preuzimanje ključnih američkih informatičkih kompanija u Silikonskoj dolini.

Slično kao i mnogi drugi Crichtonovi romani, Rising Sun je po strukturi tehno-triler, odnosno u njemu važnu ulogu igra ima najsuvremenija tehnologija, konkretno video nadzor, ali i kompjuterski efekti kojim se na video-snimke mogu ubaciti i izbrisati različite ličnosti i kompromitirajući detalji. Javnost je, međutim, daleko više zaintrigirala politička pozadina romana, odnosno teza da je Japan, a ne SAD bio stvarni pobjednik Hladnog rata, odnosno da je koristio svoje "podmukle" poslovne strategije da bi potkopao i "de facto" preuzeo vlast nad svojim današnjim saveznikomi nekadašnjim protivnikom iz Drugog svjetskog rata. Iako su takvi stavovi, s obzirom da ekonomske trendove, bili široko uvriježeni i popularni širom Amerike, Rising Sun je iz dijela javnosti optužen za promoviranje ksenofobije i rasizma.

Usprkos svemu tome, sljedeće je godine snimljen istoimeni igrani film u režiji Phila Kauffmana, a u kome je glavni protagonist, u nastojanju da se djelomično otklone optužbe za rasizam od bijelca pretvoren u crnca.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Roraback, Dick (1992-03-01). „The Conquest of America : RISING SUN, By Michael Crichton (Knopf: $22; 355 pp.)”. The Los Angeles Times. Pristupljeno 2010-10-24. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]