Lewis Milestone

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Lewis Milestone
Milestone godine 1930
Biografske informacije
RođenjeLeib Miljštejn
(1895-09-30)30. 9. 1895.
Chişinău, Besarabija, Rusko Carstvo (danas Moldova)
Smrt25. 9. 1980. (dob: 84)
Los Angeles, Kalifornija, SAD
SupružnikKendall, Lee (1936 – 30. jul 1978; njena smrt)
Profesionalne informacije
Zanimanjerežiser, scenarist, producent
Opus
Djelatni period19181964
Znamenita djela

Lewis Milestone, rođen kao Leib ili Leiv Miljštejn (rumunski: Lev Milștein; ruski: Лейб Мильштейн; 30. septembar 1895 - 25. septembar 1980) bio je američki filmski režiser rodom iz današnje Moldove, najpoznatiji kao tvorac znamenitog antiratnog filma Na Zapadu ništa novo i jedan od prvih dobitnika Oscara za najbolju režiju.

Biografija[uredi | uredi kod]

Milestone je rođen u židovskoj obitelji u Kišinjevu u Besarabiji, koja je tada bila dio Ruskog Carstva. Godine 1912. je zajedno s njom emigrirao u Ameriku. Uzdržavao se nizom slabo plaćenih poslova prije nego što je nakon izbijanja prvog svjetskog rata prijavio u američku vojsku gdje je raspoređen u rod veze. Tamo je otkrio filmski talent kada mu je povjeren posao pomoćnika režisera filma za obuku novih vojnika. Nakon izlaska iz vojske 1919. godine je konačno dobio i američko državljanstvo.

Tada je otišao u Hollywood, gdje je prvo radio kao montažer, a poslije kao pomoćnik redatelja. Howard Hughes ga je promaknuo u redatelja, a za jedan od svojih prvih filmova iz 1928., Dva arapska viteza, je osvojio Oscara za režiju. Režirao je i Reket, jedan od prvih gangsterskih filmova, a poslije je pomogao Hughesu da režira scene svoje avijacijske sage Hell's Angels, za što mu nisu bile pripisane nikakve zasluge.

Milestone je svog drugog Oscara dobio za film Na zapadu ništa novo, adaptaciju znamenitog antiratnog romana Ericha Marie Remarquea. Njegov sljedeći film, Naslovna strana, bila je adaptacija kazališnog komada Bena Hechta i Charlesa MacArthura, što mu je donijelo još jednu nominaciju za Oscara.

Milestone nije više ponovio takve uspjehe, iako je zadržao reputaciju jednog od najpouzdanijih hollywoodskih filmaša, a posebno su se isticale njegove vještine u korištenju različitih tehnika osvjetljenja. Za vrijeme drugog svjetskog rata je snimio još jedan zapaženi ratni film A Walk in the Sun, ali i The North Star koji mu je zbog pro-sovjetskog sadržaja nakon završetka rata i početka makartističke histerije priskrbio reputaciju optužbe za komunizam. Milestone je neko vrijeme, suočen sa crnom listom, razmišljao da nastavi karijeru u Europi, ali je umjesto toga odlučio optužbe za komunizam ukloniti džingoističkim ratnim filmovima. 1950-ih je neko vrijeme proveo u Europi prije nego što se vratio u SAD. Posljednji film mu je bila ambiciozni spektakl Pobuna na brodu Bounty, a koga je obilježilo traumatično snimanje i sukobi s glavnim glumcem Marlonom Brandom. Milestone je posljednja desetljeća života proveo nastojeći studio Universal nagovoriti da izda integralnu, necenzuriranu verziju Na Zapadu ništa novo, a što je napravljeno tek godinama nakon njegove smrti.

Djelomična filmografija[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]