Nikifor II Foka

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Nićifor II Foka)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nićifor II Foka

Nićifor II Foka
Nićifor II Foka

Datum smrti 969.
Titula car
Period 963. - 969.
Prethodnik Roman II.
Naslednik Ivan I. Cimisko
Poreklo
Dinastija Makedonska dinastija
Porodica
Supružnik Teofano (963. - 969)
Deca nema

Nićifor II Foka (grč: Νικηφόρος Β΄ Φωκάς, umro 969. godine) bio je vizantijski vojskovođa a zatim i car od 963. do svoje nasilne smrti 969. godine. Vladao je kao suprug udovice Romana II, Teofano, i regent njenih maloletnih sinova Vasilija II i Konstantina VIII. Pogubio ga je i njegovo mesto preuzeo njegov rođak Jovan I Cimiskije. Karijera

Nikefor predstavlja jednog od najvećih careva Bizanta ikad. Taj nadereni vojskovođa već za Romana II. stupio na scenu kada osvaja 961. Kretu rušeći Kretski emirat. Nastavio je ratove, a 963. je postao car. Tada je dobio za ženu mladu udovicu Romana II. Teofano. Kao car osvojio je Clicliju s Tarzom 965. Svom je Carstvu iste godine pripojio Cipar. Nastavio je dalje i 969. došao do zidina Antiohije. Antiohija je bila lučki grad snažnih zidina i jedno četiri (uz Aleksandriju, Jeruzalem i Rim) najstarija središta kršćanstva. Nakon teške opsade Nikefor se povukao, ali je zato dvojici njegovih generala uspjelo nedugo potom Antiohiju priključiti Carstvu. Tako je Antiohija koja je od 638. bila u arapskim rukama nakon više od tri stoljeća došla u bizantske ruke.

Carici Teofano nije se sviđao njezin stari suprug pa je šest tjedana nakon pada Antiohije uredila carevo ubojstvo. Tako je život završio čovjek koji je Bizantu, barem na istoku uredio golema teritorijalna povećanja koja će još, u svim smjerovima proširiti njegovi nasljednici.

Nićifor II Foka na reversu vizantijskog zlatnika u društvu sa pastorkom i savladarom Vasilijem II. Na aversu je predstavljen Isus Hrist.


Prethodnik:
Roman II
Vizantijski carevi

963 - 969

Nasljednik:
Jovan I Cimiskije

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]