Isak I Komnin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Isak I Komnin - zlatnik

Isak I Komnin (grč. Ισαάκιος Α΄ Κομνηνός; 10051061) je bio prvi vizantijski car (10571059) iz dinastije Komnina.

Život[uredi | uredi kod]

Isakov otac je bio oficir cara Vasilija II. Na samrtničkoj postelji predao je svoja dva sina carevoj brizi, pa su Isak i Jovan dobili odlično obrazovanje u manastiru Studionu, a kasnije dolaze na visoke položaje. Tokom sedam sledećih careva Isak je svojom službom dobio poverenje vojske. Od 1042. do 1057. bio je komandant vojske u Anadoliji.

Postaje car[uredi | uredi kod]

Pobunio se 1057. u Paflagoniji i udružio se sa plemstvom u zavjeri protiv cara Mihajla VI Startiotika. Nakon svrgavanja Mihajla VI, Isak Komnin postaje 1057. car i ujedno prvi vladar iz dinastije Komnin. Krunisan je 1. septembra 1057. godine.

Najpre je nagradio one koji su mu pomogli da zavjerom dođe na vlast. Međutim postavio ih je na visoke položaje van Carigrada. Odlučio je da popravi finansijsko stanje carstva. Revidirao je mnoga prava i povlastice, koje su dodelili prethodni carevi. Preuzeo je i deo prihoda bogatih manastira.

Pečenjezi su 1059. počeli napadati i razarati naselja na severnim granicama carstva. Isak Komnin je protiv njih vodio uspešan rat.

Abdikacija[uredi | uredi kod]

Posle kratkog, ali uspešnog rata protiv mađarskog kralja Andrije I Mađarskog, zaključio je mir i vratio se u Carigrad. Tada je već bio bolestan, čak se verovalo smrtno bolestan, pa su to iskoristili da ubede Isaka da imenuje naslednika. Za naslednika imenuje svog prijatelja i finansijera Konstantina X Duku, što je razočaralo Isakovog brata.

Isak Komnin je protiv volje svog brata i svoje supruge abdicirao 22. novembra 1059. godine. Zajedno sa porodicom odlazi u manastir.

Isak Komnin je preživeo zdravstvenu krizu ali nije ponovo došao na tron, nego je zadnje dve godine svog života proveo u manastiru. Iako je bio prvi iz porodice Komnina koji je zauzeo carski presto, Isak se ne može smatrati i rodonačelnikom dinastije. Ta zasluga pripadala je njegovom sinovcu Aleksiju I Komninu (11811118) čiji su potomci vladali Vizantijom sve do 1185. godine.

Prethodnik:
Mihajlo VI Stratiotik
Vizantijski carevi

(10571059)

Nasljednik:
Konstantin X Duka