Britanski Imperij

Izvor: Wikipedia

Britanski Imperij je naziv za Veliku Britaniju i njene prekomorske, odnosno kolonijalne posjede.

Taj se naziv najčešće koristi kako bi se opisao historijski period između 18. i 20. vijeka u kome je Velika Britanija, koristeći svoju pomorsku nadmoć, ustanovila uporišta na svim kontinentima (osim nenaseljene Antarktike) te ih poslije proširila u sistem kolonija, protektorata i dominiona koji će početkom 20. vijeka predstavljati globalnu supersilu koja je u odnosu na ostale države imala sličan položaj koji danas ima SAD.

Iako je Britanski Imperij pobijedio u prvom svjetskom ratu, ti su događaji označili početak stagnacije. Dominioni su nakon rata stekli formalnu nezavisnost, a Imperij se Westminsterskim statutom počeo transformirati u Commonwealth, odnosno Zajednicu naroda. Nakon drugog svjetskog rata je započeo proces dekolonizacije kojim je veliki broj kolonija stekao nezavisnost, zbog čega je nekadašnji Imperij danas sveden na šačicu prekomorskih posjeda, obično previše malih ili siromašnih da opstanu kao nezavisne države.


Heraldic hourglass.svg Nedovršeni članak Britanski Imperij koji govori o historiji je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.