Zastava Slovačke

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Razmera: 2:3
Kada je zastava istaknuta vertikalno, grb se rotira. Obratiti pažnju da je ovde zastava nepravilno obešena - belo polje bi trebalo da bude na drugoj strani.

Zastava Slovačke je u sadašnjem obliku usvojena slovačkim ustavom, koji je stupio na snagu 3. septembra 1992. godine. Zastava, slično kao i kod drugih slovenskih naroda, koristi panslovenske boje: belu, plavu i crvenu boju. Zastavu čine tri horizontalne trake jednake širine u navedenim bojama (odozgo na dole) sa grbom Slovačke pomerenim ka jarbolu.

Poreklo ove zastave (u obliku sa drugim grbom ili bez grba) može se vezati za revolucionarnu 1848. godinu, kada se slovačka manjina borila protiv Mađara. Korišćena je poluzvanično u Čehoslovačkoj pre Drugog svetskog rata, od strane Slovačke Republike tokom Drugog svetskog rata i kao zastava Slovačke Republike u okviru Čehoslovačke (bez grba) usvojena je 1. marta 1990. godine. Grb je dodat 3. septembra 1992.g. a poseban zakon koji opisuje detalje zastave donet je u februaru 1993. godine

Nezvanična zastava Slovačke pre 1938. godine. Zvanična zastava Autonomne slovačke zemlje (1938 - 1939), Slovačke Republike u Drugom svetskom ratu (1939-1945) i Slovačke Republike u okviru Čehoslovačke (1990-1992)

Pošto je zastava Slovačke bez grba identična današnjoj zastavi Rusije a slična zastavi Slovenije, ustavom Slovačke dodat je grb na zastavu. Za detalje o grbu videti grb Slovačke.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Državna zastava / Državni grb
Spisak državnih zastava | Spisak državnih grbova