Zastava Estonije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Razmera zastave: 7:11
Pomorska ensignija
Pomorska zastava.

Državna zastava Estonije je trobojka sa tri jednake horizonzalne trake plave (gore), crne, i bele boje. Normalna veličina je 105 × 165 cm. Na estonskom, zastava se kolokvijalno naziva "sinimustvalge" (doslovno "plavo-crno-belo"), po bojama zastave.

Ovakva zastava je prvi put ušla u upotrebu tokom 1880-ih, kao zastava studentskog saveza Estonskog univerziteta na Univerzitetu u Tartuu, i bila je postavljena u holu pastorata komune Otepa 4. juna, 1884. Naknadno je zastava povezana sa estonskim nacionalizmom, i bila je korišćena kao državna zastava (riigilipp) kada je Estonija proglasila neszavisnost 24. februara, 1918, formalno usvojivši zastavu 21. novembra, 1918.

Invazija Sovjetskog Saveza juna 1940, je dovela do zabranjivanja ove zastave. Zastava je skinuta sa najsimboličkije lokacije, tornja Pik Herman u Talinu, 21. juna, 1940. dok je Estonija još uvek (bar formalno), bila nezavisna. Sutradan, 22. juna je podignuta zajedno sa crvenom zastavom. Estonska trobojka je potpuno nestala sa tornja 27. jula, 1940, i bila je zamenjena zastavom Estonske SSR.

Tokom nemačke okupacije 1941. – 1944, zastava je bila prihvaćena kao etnička zastava Estonaca, ali ne i kao državna zastava. Nakon što su se Nemci povukli iz Talina, septembra 1944, ponovo je istaknuta estonska zastava. Kada je 22. septembra došla Crvena armija, prvo je samo dodata crvena zastava. Ubrzo zatim, plavo-crno-bela zastava je ponovo nestala.

Estonska zastava je bila zabranjena do perestrojke, kasnih 1980-ih, kada se 24. februara, 1989. plavo-crno-bela zastava ponovo zavijorila sa Pik Herman tornja u Talinu. Zvanično je ponovo proglašena za državnu zastavu 7. avgusta, 1990, malo više od godine dana pre nego što je Estonija postala potpuno nezavisna.

Prvobitna interpretacija značenja boja je bila:

  • plava predstavlja nebo, jezera, i more Estonije, i simboliše vernost nacionalističkim idejama;
  • crna je boja tla domovine i nacionalnog grba;
  • bela predstavlja težnju naroda ka sreći i svetlu.

Alternativni predlozi[uredi | uredi kod]

Alternativna verzija sa nordijskim krstom za estonsku zastavu.

2001, političar Karel Tarand je predložio da se dizajn zastave promeni iz trobojke u zastavu sa standardnim skandinavskim dizajnom i istim bojama[1]. Oni koji se slažu sa ovim predlogom smatraju da trobojka daje Estoniji imidž post-sovjetske ili istočnoevropske zemlje, dok bi novi dizajn simbolizovao vezu zemlje sa nordijskim državama. Mnogi od njih takođe predlažu i promenu imena države na stranim jezicima iz Estonija u Estland. Nekoliko predloga zastave sa nordijskim krstom je već postojalo 1922, kada je državna zastava zvanično usvajana; jedan od njih je prikazan na slici. Kako se trobojka smatra važnim nacionalnim simbolom, ovaj predlog nije naišao na opštu prihvaćenost.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]