Zastava Monaka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
1 Razmera: 4:5 (or 2:3); usvojena 4. aprila 1881

Zastava Monaka se sastoji iz dve jednake trake crvene (gore) u bele. Slična je zastavi Indonezije koja je duža i zastavi Poljske kod koje je rapored boja obrnut. Crvena i bela su heraldičke boje kuće Grimaldi od 1339. godine, ali se izgled zastave menjao tokom vremena.

Prvobitna zastava Monaka, bila je slična današnjoj državnoj zastavi ali je imala stariju verziju grba i korišćena je od ranih dana kneževine (sem vremena francuske aneksije 1793-1814) do današnjice, a jednostavniji dizajn je usvojen 4. aprila 1881. godine.

Još jedan dizajn sastoji se iz heraldički rečeno lozenge (romboidno polje) u bojama porodice Grimaldi - crvenoj i beloj. Ova zastava korišćena je u različitim prilikama, naročito u 17. veku, kao nezvanična zastava. Danas nema nikakvu zvaničnu upotrebu, iako se ponekad pojavljuje.

Razne prilike, 17. vek do danas

Državna zastava[uredi | uredi kod]

Državna zastava Monaka koja se sastoji iz državnog grba na beloj pozadini, vijori se na vladinim zgradama, kneževskoj palati, u prisustvu zvaničnika i kao barjak na kneževoj jahti.

Kneževska standarta Alberta II

Kneževska standarta[uredi | uredi kod]

Kneževska standarta, koja se sastojala od krune Monaka iznad dva suprotstavljena slova A na beloj pozadini, bila je lična zastava kneza Alberta II, i korišćena je samo u njegovom neposrednom prisustvu, posebno na kolima kojima je putovao. Često je bila viđena sa zlatnim obrubom.

Povezano[uredi | uredi kod]

Fusnote[uredi | uredi kod]

  1. Izvori se ne slažu oko upotrebe. Prema [1] to je ; prema World Flag Database to je ; a prema knjizi Vitnija Smita Flags Through the Ages and Across the World (1975), to je .

Reference[uredi | uredi kod]